Siber Güvenlik Alanında Rekor Artış Gerçekleşti
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Özvar, üniversite kontenjanlarına yönelik yazılı bir açıklama yaparak yeni dönemin planlamasını paylaştı. Özvar, geleceğin mesleklerine yönelik alanlarda kapasite artışı sağlarken, mezun arzının yüksek olduğu alanlarda ise dengeli bir planlama benimsediklerini ifade etti. Program kontenjanları belirlenirken akademik kapasite, altyapı ve istihdam olanaklarının göz önünde bulundurulduğu; bakanlıklar, meslek kuruluşları, sanayi ve ticaret odaları ile iş dünyasının görüşlerine başvurulduğu belirtildi.
Bilişim ve Teknolojide Kontenjanlar Yükseldi
Kontenjan planlamasının sonuçlarının özellikle bilişim ve teknoloji alanlarında öne çıktığını aktaran Özvar, ön lisans programlarında bilişim teknolojileri kontenjanlarının yaklaşık yüzde 48, OSB-MYO kontenjanlarının ise yaklaşık yüzde 41 artırıldığını duyurdu. En dikkat geçici gelişmenin siber güvenlik alanında yaşandığını kaydeden Özvar, bu alandaki eğitim kapasitesinin yaklaşık 16 kat büyüyerek yüzde 1520 oranında artış gösterdiğini bildirdi.
Geleceğin İhtiyaçlarına Göre Planlama Yapıldı
Lisans programlarında da benzer bir strateji izlendiğini belirten Özvar, bilgisayar ve bilişim bilimleri alanındaki kontenjanların son 3 yılda yaklaşık yüzde 31 artırıldığını ifade etti. Bu artışın yazılım, yapay zeka, veri bilimi ve dijital teknolojilerde büyüyen insan kaynağı ihtiyacından kaynaklandığı aktarıldı. Ayrıca özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programların kontenjanlarının yüzde 11, spor bilimleri fakültelerinin yüzde 34, sanat ve tasarım fakültelerinin ise son 4 yılda yaklaşık yüzde 16 artırıldığı kaydedildi. Stratejik alanlarda ise tıp fakültesi kontenjanlarında yaklaşık yüzde 2,8, ziraat, tarım ve hayvancılık alanlarında ise yüzde 1,6 oranında sınırlı bir artış gerçekleştirildi.
Hedef Nitelikli İnsan Kaynağını Artırmak
Kontenjan planlamasının temel amacının sadece yerleştirme yapmak olmadığını vurgulayan Özvar, yükseköğretim kapasitesini Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu alanlara yönlendirirken gençleri de geleceğin mesleklerine hazırlamayı hedeflediklerini belirtti. Planlama sayesinde mezun arzı ile istihdam arasındaki dengenin güçlendirilmesi, bilişim, siber güvenlik, dijital teknolojiler ve üretim odaklı alanlarda nitelikli insan kaynağının artırılması amaçlanıyor.
Kaynak: Hürriyet






