MENÜ
04 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 45,9822 ▲ %0,02
EURO 53,5221 ▲ %0,31
ALTIN 6.599,09 ▲ %0,69

Tokat’ta Dev Tahliye Operasyonu: AFAD Kritik Eşiği Açıkladı

Tokat’ta Taşkın Tehlikesi: Ekipler Teyakkuzda

Tokat’ta Yeşilırmak’ın debisinin yükselmesi ve Almus Barajı’ndaki doluluk oranının kritik seviyeye ulaşması üzerine AFAD ve ilgili tüm kurumlar en üst perdeden alarma geçti. AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan’ın bizzat yerinde incelediği çalışmalarda, olası bir sel felaketinin önüne geçmek için gece gündüz mesai harcanıyor. Özellikle nehir yatağına yakın ve riskli bölgelerdeki vatandaşların can güvenliğini koruma altına almak amacıyla başlatılan operasyon, bölgedeki paniği yatıştırırken devletin tüm imkanlarını sahaya sürdüğünü gösteriyor.

464 Hane Boşaltıldı, Vatandaşlar Güvende

Taşkın riskinin en yoğun hissedildiği noktalarda beklenen kararlar tavizsiz uygulandı. Bölgeden gelen son bilgilere göre tam 464 hane, olası bir su baskınına karşı tedbir amaçlı tahliye edildi. Bu kapsamlı tahliyeler sonucunda evlerinden ayrılmak zorunda kalan yaklaşık 850 vatandaş, kamu misafirhanelerinde geçici konaklama imkanına kavuşturuldu. Sadece insanlar değil, Tokat ekonomisinin can damarı olan hayvancılık faaliyetleri de bu süreçte koruma altına alındı. On binlerce büyükbaş ve küçükbaş hayvanın yanı sıra 2 bin 500 civarında arı kovanı güvenli bölgelere taşınarak olası bir ekonomik yıkımın önüne geçilmesi hedeflendi.

Baraj Kapakları ve Teknik Tedbirler Masada

Afet yönetiminin sadece tahliyeden ibaret olmadığını belirten AFAD Başkanı Pehlivan, mühendislik çözümlerine ve fiziksel engellere de odaklanıldığını kaydetti. Almus Barajı’nın dolusavaktan gelebilecek fazla suyu kontrollü şekilde tahliye etme kapasitesi uzman ekiplerce saniye saniye takip ediliyor. Bu strateji kapsamında suyun akışını engelleyebileceği öngörülen ÇEDAŞ Köprüsü’nün yıkımı hızlıca tamamlandı. DSİ ekiplerinin nehir yatağında gerçekleştirdiği tahkimat çalışmaları, suyun akış hızını kontrol altında tutmak için hayati önem taşıyor. Pehlivan, şu ana kadar herhangi bir yaralanma veya can kaybının yaşanmamasını yapılan bu önleyici müdahalelere bağladı.

112 İhbar Hattında Su Baskını Hareketliliği

Sürecin başından bu yana 112 Acil Çağrı Merkezi’nde adeta telefon trafiği yaşanıyor. Merkeze ulaşan yaklaşık 250 ihbarın 206’sı doğrudan evlerde yaşanan su baskınlarıyla ilgili. Belediye ve valilik koordinasyonundaki ekipler, her bir ihbara yetişmek için sahada ter döküyor. 42 iş yerinde de su tahliyesi ve koruma çalışmaları sürerken, bölge halkı gelişmeleri anbean takip ediyor. Uzmanlar, iklim krizinin getirdiği ani yağışların bu tür riskleri her zaman canlı tuttuğunu hatırlatarak, vatandaşların resmi kanallar dışındaki bilgilere itibar etmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir