TBMM’de Yargı Düzenlemeleri Müzakere Ediliyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, yargı sisteminde çeşitli değişiklikler öngören 30 maddelik kanun teklifinin görüşmeleri gerçekleştirildi. 13 farklı kanunda düzenleme yapmayı hedefleyen teklif üzerinde siyasi parti grupları ve milletvekilleri görüşlerini dile getirdi.
Siyasi Partilerden Teklife Yönelik Eleştiriler ve Görüşler
Görüşmelerde Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, yargılamaların hızlandırılması hedefinin adaletin niteliğini zayıflatmaması gerektiğini savunurken, İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, teklifin parlamenter müzakereyi kısıtladığını ve kapsamının dağınık olduğunu iddia etti. DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan ise düzenlemenin sorunlara köklü çözümler getirmediğini belirterek, özellikle IBAN kullanımıyla ilgili kısımlarda ceza hukuku ilkeleri çerçevesinde daha bağımsız bir suç tanımı yapılması gerektiğini savundu. CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun ise yargıda güven sorununun devam ettiğini ve teklifin kapsamlı bir reformdan ziyade teknik bir tamirat olduğunu ileri sürdü.
MHP ve AK Parti’den Savunma ve Destek
MHP Sakarya Milletvekili Muhammet Levent Bülbül, düzenlemenin yargı sürelerini belirginleştirdiğini ve Anayasa Mahkemesi kararlarının gereğini yerine getirdiğini belirterek, bilirkişi kullanımıyla ilgili kısıtlamaları yargı bağımsızlığı adına olumlu bulduklarını ifade etti. AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Alan ise reform paketinin yargılamaları hızlandırmayı, bürokrasiyi azaltmayı ve vatandaşların hak arayışını kolaylaştırmayı amaçladığını vurguladı. Alan, IBAN mağduriyetleri konusunda ise kusur oranına göre daha adil bir cezalandırma dengesi kurmayı hedeflediklerini belirtti.
Genel Kurul’daki görüşmelerin tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, birleşimi ertesi gün toplanmak üzere kapattı.
Kaynak: Tbmm






