MENÜ
17 Haziran 2026 Çarşamba
DOLAR 46,3237 ▲ %0,06
EURO 53,8849 ▲ %0,18
ALTIN 6.465,74 ▲ %0,29

Sivas’ta Korkutan Tablo: Kene 5 Can Aldı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi, bahar ve yaz aylarının gelişiyle birlikte yeniden tırmanışa geçen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına dair güncel verileri paylaştı. Yapılan açıklamada, kene yapışması şikayetiyle hastaneye başvuran vatandaşların durumu ve can kayıpları hakkında önemli bilgiler verildi. Bu yıl içinde hastaneye başvuran 38 hastadan 26’sına KKKA teşhisi konulurken, maalesef 5 vatandaşın tedavi sürecinde yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Vakaların Çoğu Çevre İlçelerden Geliyor

Hastalığın seyri hakkında detaylı bilgi veren uzmanlar, hayatını kaybeden kişilerin ağırlıklı olarak Akıncılar, Hafik ve Koyulhisar ilçeleri ile komşu il Tokat’tan sevk edildiğini belirtti. Şu an itibarıyla hastanede 9 kişinin tedavisi devam ediyor. Tedavi altındaki hastaların durumlarının stabil olduğu ifade edilirken, ölümlerin en büyük nedeninin hastaneye geç başvurulması olduğu vurgulandı. Kene tutunması sonrası virüsün vücuda yayılma hızı, müdahale süresiyle doğrudan orantılı bir seyir izliyor.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında 2003 yılından bu yana ciddi bir tecrübeye sahip olan hastane yönetimi, olası bir vaka artışına karşı tüm önlemleri almış durumda. 20 yataklı enfeksiyon kliniğine ek olarak 10 yataklı rezerv servis ve yoğun bakım üniteleri hazır bekletiliyor. Uzmanlar, keneyle temas eden kişilerin vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini hatırlatıyor. Vücutta kalan kenenin virüs yükünü artırdığı ve bunun da hayati tehlikeyi tetiklediği ifade ediliyor.

Vatandaşların özellikle hayvancılık ve tarım faaliyetlerinin yoğun olduğu alanlarda, yüksek otların bulunduğu bölgelerde çok daha dikkatli olması gerekiyor. Araziye çıkarken açık renkli kıyafetler giyilmesi, kenelerin fark edilmesini kolaylaştırıyor. Ayrıca pantolon paçalarının çorap içerisine sokulması kenenin cilde ulaşmasını engelleyen en etkili yöntemlerden biri olarak öne çıkıyor. Eve dönüşlerde ise vücudun özellikle eklem yerlerinin titizlikle kontrol edilmesi hayati önem taşıyor. Uzmanlar, temmuz ayında düzenlenecek sempozyumla hastalıkla mücadele yollarını bir kez daha halka anlatacak.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir