MENÜ
02 Haziran 2026 Salı
DOLAR 45,9818 ▲ %0,08
EURO 53,5188 ▲ %0,09
ALTIN 6.623,11 ▲ %0,06

Özgür Özel’den parti kapısında zehir zemberek sözler

CHP İçindeki Güç Mücadelesinin Toplumsal Boyutu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi önünde hareketli saatler yaşandı. Sabahın erken saatlerinde genel merkez binası önünde toplanan destekçilerine hitap eden Özgür Özel, parti içi muhalefete ve yaşanan gerginliklere yönelik oldukça sert açıklamalarda bulundu. Yaşananları “baba ocağına dayatılan bir kuşatma” olarak nitelendiren Özel, parti tabanının gösterdiği direnci överken karşı tarafı sert sözlerle hedef aldı.

Kuşaklararası Dayanışma ve Tabandaki Reaksiyon

Siyaset sosyolojisi açısından bakıldığında, köklü siyasi partilerin genel merkezleri sadece idari binalar değil, aynı zamanda seçmen ve üyeler için sembolik birer sığınaktır. Özgür Özel’in konuşmasında sıkça vurguladığı “baba ocağı” ifadesi, bu sembolik değeri koruma çabasını gözler önüne seriyor. Sabahın erken saatlerinde kapıya dayanan grupları “kriminal tipler” olarak tanımlayan Özel, parti içindeki iktidar mücadelesinin yöntem değiştirdiğine dikkat çekti. Demokratik uzlaşı ve kurultay zemininden uzaklaşarak sokak gücüyle veya dış müdahalelerle sonuç almaya çalışmanın, partinin tarihsel kimliğine zarar verdiğini savundu.

Delege İradesi Karşısında Yargı Arayışı

Özel’in konuşmasında dikkat çeken en önemli unsurlardan biri, direniş gösteren kitleyi tarif ederken kullandığı yaş skalası oldu. 80 yaşındaki parti emektarları ile 16 yaşındaki lise öğrencilerinin aynı kapıda omuz omuza durduğunu belirten Özel, bu durumu bir meşruiyet göstergesi olarak sundu. Sosyolojik açıdan, kurumsal bir tehdit algısı oluştuğunda en güçlü direnç, tarihsel hafızayı taşıyan yaşlı kuşak ile geleceği temsil eden gençlikten gelir. Bu birleşme, parti içi muhalefetin sadece yönetimsel değil, ahlaki ve kültürel bir ayrışma yaşadığını da ortaya koyuyor.

Parti içi yarışların yargı koridorlarına taşınması, Türk siyasi hayatında sıkça rastlanan ancak tabanda her zaman tepkiyle karşılanan bir durumdur. Özgür Özel, parti içi muhalefetin delegelerden alamadığı desteği mahkeme kapılarında, iktidara yakın yargı mensuplarından devşirmeye çalıştığını iddia etti. Bu durumun partinin bağımsız yapısına ve demokratik geleneklerine tamamen aykırı olduğunu dile getiren Özel, “Delegenin vermediği yetkiyi başkalarından dileniyorlar” diyerek mücadelenin hukuki değil, siyasi zeminde kalması gerektiğinin altını çizdi. Önümüzdeki süreçte CHP içindeki bu yapısal gerilimin, tabandaki konsolidasyonu nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir