CHP Siyasetinde Yeni Parti Hareketliliği Başlıyor
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi tarafından 21 Mayıs tarihinde verilen ‘mutlak butlan’ kararının üzerinden yaklaşık iki aylık bir süre geçmesine rağmen, CHP kanadındaki iç tartışmalar varlığını sürdürüyor. Mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığı görevine getirilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun, yapılan tüm çağrılara rağmen olağanüstü kurultay düzenlemeye yanaşmaması ve pazartesi günü adli tatilin başlayacak olması, Özel’in bir süredir planladığı bağımsız parti kurma girişimini hızlandırdı.
Grup Toplantısında İstifa İddiası ve Genel Merkez Binası
Siyasi kulislerden edinilen bilgilere göre Özel, salı günü gerçekleştirilecek CHP Grup Toplantısı’nda son kez kürsüye çıkacak ve yeni oluşumla ilgili somut açıklamalar yapacak. İktidar medyasından A Haber’in aktardığı iddialara göre Özel’in bu toplantıda CHP’den istifasını sunması beklenirken, yeni partinin genel merkez binasının adresi dahi belirlendi. Ankara’nın Mustafa Kemal Mahallesi’nde yer alan ve geçmişte Gelecek Partisi tarafından ilk genel merkez olarak işletilen bina, bazı CHP milletvekilleri tarafından incelenerek yeni partinin genel merkezi olması konusunda mutabakata varıldı. Yeni kurulacak partinin ambleminde ise Türk bayrağını sembolize eden kırmızı ve beyaz renklerin ağırlıkta olacağı öğrenildi.
Temmuz Ayındaki Kritik İki Günün Yol Haritası
Siyaset arenasının geleceğini şekillendirecek olan süreçte 21 Temmuz tarihi kritik önem taşıyor. Yargıtay’dan söz konusu ‘mutlak butlan’ kararına ilişkin bir açıklama gelmemesi ya da mahkemenin ihtiyati tedbir kararına yönelik bir iptal kararı çıkmaması durumunda, Özel’in 21 Temmuz’da yeni partinin kuruluşunu resmen ilan etmesi bekleniyor. Ardından 22 Temmuz’da kurmay kadrosuyla bir araya gelerek düzenleyeceği Parti Meclisi toplantısında, CHP’den yeni partiye geçiş sürecinin tüm aşamaları detaylandırılacak.
Yeni Parti Sürecinde Masadaki İki Farklı Formül
Sözcü gazetesinden Başak Kaya’nın aktardığı kulis bilgilerine göre, yeni partinin kuruluşu için iki farklı senaryo değerlendiriliyor. İlk plana göre, 30 kişiden oluşacak bir kurucular kurulu kurulacak. Bu heyet, CHP içerisindeki mücadele devam ederken yeni oluşumun resmi kuruluş başvurusunu gerçekleştirecek. CHP’de olağanüstü kurultay gibi yollardan netice alınamaması durumunda ise mevcut kadro toplu olarak yeni partiye katılım sağlayacak. İkinci formülde ise yeni partinin doğrudan şu anki yönetim kademesinde yer alan milletvekilleri aracılığıyla kurulması ve sürecin bu şekilde işletilmesi planlanıyor.
Kaynak: Sozcu






