MENÜ
04 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 45,9774 ▲ %0,01
EURO 53,5842 ▲ %0,39
ALTIN 6.620,13 ▲ %1,01

Müzayede Çetesi Çöktü: 204 Milyonluk Vurgun Durduruldu

Konya Merkezli Dev Operasyonun Perde Arkası

Konya merkezli yürütülen ve tam 9 ili kapsayan dev operasyon, Türkiye’nin kültür mirasını yurt dışına pazarlayan devasa bir şebekeyi gün yüzüne çıkardı. Uzun süreli teknik ve fiziki takibin ardından düğmeye basan emniyet güçleri, sadece kaçakçıları yakalamakla kalmadı, aynı zamanda yurt dışındaki müzayede evlerinden Türkiye’ye akan milyonlarca liralık kara para trafiğini de deşifre etti. Operasyon, bir suç ağının nasıl profesyonelleştiğini ortaya koyuyor.

204 Milyon Liralık Devasa Para Trafiği

Operasyonun en çarpıcı detayı, şebekenin finansal büyüklüğü oldu. Yapılan incelemeler, yurt dışındaki çeşitli müzayede evlerine satılan tarihi eserler karşılığında Türkiye’ye yaklaşık 204 milyon TL tutarında bir para transferi yapıldığını kanıtladı. Bu rakam, kaçakçılığın sadece bireysel bir suç değil, organize bir ekonomik darbe girişimi olduğunu da gözler önüne seriyor. El konulan 417 adet sikke ve 154 tarihi obje, bu kirli trafiğin sadece görünen yüzü.

Sıradan Bir Vatandaş İçin Bu Ne Anlama Geliyor?

Birçok kişi ‘Birkaç eski paranın yurt dışına gitmesi beni nasıl etkiler?’ diye düşünebilir. Ancak durum göründüğünden çok daha ciddi. Tarihi eser kaçakçılığı, devletin vergi kaybına uğramasına, kayıt dışı ekonominin büyümesine ve en önemlisi turizm potansiyelimizin baltalanmasına neden oluyor. Kendi topraklarımızda sergilenmesi gereken ve milyonlarca turisti çekebilecek eserler, yabancıların özel koleksiyonlarında hapsediliyor. Bu da doğrudan esnafın, otelcinin ve dolayısıyla her birimizin cebine girecek olan turizm gelirinin azalması anlamına geliyor. Güvenlik güçlerinin bu darbesi, aslında sizin cebinizi ve ülkenin gelecekteki kazancını koruyor.

Şebeke Nasıl Çökertildi?

Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı’nın titiz çalışması sonucu gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlarda 27 şüpheli kıskıvrak yakalandı. Yapılan aramalarda sadece tarihi eserler değil, kaçak kazılarda kullanılan 10 adet dedektör ile silah ve mühimmatlar da ele geçirildi. Bu durum, şebekenin sadece ticaretle uğraşmadığını, aynı zamanda yasa dışı her türlü yolu mubah gördüğünü kanıtlıyor. Adli makamlara sevk edilen zanlılardan 10’u tutuklanarak cezaevine gönderilirken, bu operasyonla uluslararası bir suç hattı da kesilmiş oldu.

Bakan Ersoy: Esas Mesele Hiç Koparılmaması

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, operasyonun ardından yaptığı açıklamada stratejik bir noktaya değindi. Bakan Ersoy, eserlerin yurt dışından geri getirilmesinin büyük bir başarı olduğunu ancak asıl hedefin bu eserlerin bu topraklardan hiç çıkarılmamasını sağlamak olduğunu vurguladı. Bu operasyon, Türkiye’nin kendi mirasını koruma konusundaki kararlılığını dünyaya ilan ederken, kaçak kazı hayali kuranlara ve bu mirası yağmalayanlara da verilmiş en net cevap niteliğinde.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir