Ankara 7. Tüketici Mahkemesi, Antalya’nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren Miarosa İncekum Beach Otel’in, avukatlar Vural Yıldırım ve Şahin Antakyalıoğlu’nu “erkek kontenjanı sınırı” gerekçesiyle tesise kabul etmemesini hukuka aykırı bularak otele tazminat cezası verdi.
TİHEK Ayrımcılık İhlali Kararı Verdi
Süreç, iş seyahati amacıyla Alanya’ya giden avukatlar Vural Yıldırım ve Şahin Antakyalıoğlu’nun Miarosa İncekum Beach Otel ile iletişime geçerek rezervasyon yaptırmak istemesiyle başladı. Otel yetkilileri, erkek müşteriler için ayrılan kontenjanın dolu olduğunu belirterek rezervasyon talebini geri çevirdi.
Yaşanan durum üzerine avukat Vural Yıldırım, cinsiyetleri sebebiyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirterek Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna (TİHEK) başvurdu. Başvuruyu inceleyen TİHEK, cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar vererek otele 3 bin TL idari para cezası uyguladı.
Tüketici Mahkemesi Tazminata Hükmetti
TİHEK kararının ardından iki avukat, Ankara 7. Tüketici Mahkemesinde otel aleyhine tazminat davası açtı. Dava dilekçesinde, sadece cinsiyetleri nedeniyle tesise kabul edilmedikleri ve bu durumun açık bir ayrımcılık oluşturduğu belirtildi.
Davalı otel yönetimi ise mahkemeye sunduğu savunmada, özel işletme statüsündeki otellerin ticari politikaları, tesis kapasiteleri ve işletme özellikleri doğrultusunda aile veya eşli konaklamaları öncelikli tercih edebileceğini öne sürdü. Savunmada ayrıca, 2021 yılında tek erkek konaklama satışının yapıldığı ancak kontenjan sınırına ulaşıldığı için satışın durdurulduğu, bu durumun eşitlik ilkesine aykırı olmadığı iddia edildi.
“İstenmeyen Müşteri” Muamelesi Kişilik Haklarını Zedeledi
Dosyadaki kanıtları ve savunmaları inceleyen Ankara 7. Tüketici Mahkemesi, otelin gerekçelerini haksız bularak davanın kısmen kabulüne hükmetti. Mahkeme, otelin her iki avukata yasal faiziyle birlikte 5’er bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.
Gerekçeli kararda, davacıların yalnızca erkek olmaları sebebiyle peşinen “istenmeyen müşteri” konumuna getirilmesinin sadece hizmete erişimi engellemediği, aynı zamanda kişilik haklarına yönelik manevi bir ihlal oluşturduğu belirtildi. Cinsiyet temelinde konaklama hizmetinden yararlandırılmamanın ayrımcılık yasağını ihlal ettiği ve manevi zarara yol açtığı vurgulandı.
Kaynak: Hürriyet






