MENÜ
02 Haziran 2026 Salı
DOLAR 45,9331 ▲ %0,06
EURO 53,5301 ▲ %0,17
ALTIN 6.682,43 ▲ %0,95

Marmara’nın dibinden çıkan devasa tuzak şoke etti!

Türkiye’nin denizlerindeki biyoçeşitliliği korumak amacıyla başlatılan dijital seferberlik meyvelerini vermeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Deniz Yaşamını Koruma Derneği ortaklığında yürütülen Mavi Atlas projesi, Marmara Denizi’ndeki sessiz katliamı gözler önüne serdi. Vatandaşların cep telefonları üzerinden yaptığı ihbarlar, Marmara Adası açıklarında devasa bir çevre operasyonunun fitilini ateşledi. İhbarı değerlendiren uzman ekipler, günlerce süren zorlu mücadelenin ardından deniz dibini kaplayan devasa ölüm tuzaklarını gün yüzüne çıkardı.

Denizin Altında Can Pazarı Yaşandı

Marmara Adası açıklarında gerçekleştirilen operasyonda, olumsuz hava koşullarına ve şiddetli rüzgara rağmen 12 saatlik zorlu bir deniz yolculuğuyla bölgeye ulaşan kurtarma ekibi, su altı kameralarıyla dehşetin boyutunu belgeledi. Deniz tabanındaki kayalıklara dolanan ve akıntıyla sürüklenerek görünmez birer tuzağa dönüşen ağlar, yüzlerce deniz canlısını hapsetmiş durumdaydı. Dalış ekiplerinin yoğun çabasıyla, ağlara dolanan çok sayıda canlı kurtarılarak doğal ortamına bırakıldı. Operasyonun en duygusal anlarından biri ise, bacağına sıkıca tutunan yavrusuyla ölüm kalım savaşı veren dişi bir keşiş yengecinin kurtarılma anı oldu.

İki Futbol Sahası Büyüklüğünde Ölüm Örtüsü

Dört gün boyunca 6 farklı noktaya gerçekleştirilen 7 zorlu dalışın bilançosu tüyler ürpertti. Deniz dibinden tam 15 bin metrekare hayalet ağ, yüzlerce metre misina, trol kapı halatları ve kurşun ağırlıklar çıkarıldı. Topağaç köyü meydanına serilen bu devasa ağ kütlesinin, iki futbol sahasından daha büyük bir alanı kapladığı görüldü. Uzmanlar, plastik ham maddeli bu ağların temizlenmediği takdirde deniz altında en az 150 yıl boyunca avlanmaya ve balıkları, yengeçleri, deniz yıldızlarını katletmeye devam edeceğine dikkat çekiyor.

Çevre Felaketinden Döngüsel Ekonomiye

Mavi Atlas uygulamasına gelen ihbarların deniz ekosistemi için hayati önem taşıdığını belirten yetkililer, çıkarılan bu devasa plastik atıkların çöpe gitmeyeceğini müjdeledi. Denizden temizlenen tonlarca ağ, özel işlemlerden geçirilerek geri dönüştürülecek ve şık güneş gözlüklerine dönüştürülecek. Bu gözlüklerin üzerine, ağların çıkarıldığı coğrafi koordinatlar ile nesli tehlike altındaki deniz canlılarının figürleri işlenecek. Böylece hem Marmara Denizi derin bir nefes almış olacak hem de çevre kirliliği ekonomik bir değere dönüştürülecek.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir