Sağlık Bakanı İstanbul’da Kritik Yol Haritasını Açıkladı
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul’da gerçekleştirilen AK Parti Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Teşkilat Bilgilendirme Toplantısı kapsamında Türkiye’nin yeni sağlık yatırımlarını, tedavi yöntemlerini ve teknolojik gelişmelerini kamuoyuyla paylaştı. Bakan Memişoğlu, koruyucu sağlık hizmetlerinden yerli tıbbi cihaz üretimine kadar geniş bir yelpazedeki vizyon projelerinin detaylarını aktardı.
İlk Proton Kanseri Tedavi Merkezi Çam ve Sakura’da Kuruluyor
Türkiye’nin ilk proton kanser tedavi merkezinin Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi bünyesinde faaliyete geçeceğini açıklayan Bakan Memişoğlu, merkeze ilişkin planlama ve sözleşme süreçlerinin başarıyla tamamlandığını belirtti. Koruyucu sağlık çalışmalarını önceliklendirdiklerini vurgulayan Memişoğlu, aile hekimliği sisteminde hayata geçirilen yeni düzenlemelerle hekimlerin kendilerine bağlı nüfusun sağlık sorumluluğunu üstleneceğini ve toplumla daha aktif bir bağ kuracağını ifade etti. Diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistlerin görev aldığı Sağlıklı Hayat Merkezlerinin bu yeni yapının en önemli sütunlarından biri olduğunu ekledi.
Evde Sağlık Hizmetleri ve Yapay Zeka Denetimi Yaygınlaşıyor
Yaşlı ve yatağa bağımlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen yeni uygulamaları anlatan Memişoğlu, 80 yaş üzerindeki yaklaşık 1 milyon vatandaşın sağlık raporunun evlerinde yenilendiğini bildirdi. Evde sağlık, aile hekimliği ve uzaktan sağlık hizmetlerinin tek bir sistemde birleştirildiğini, kemoterapi gibi kritik uygulamaların dahi artık ev ortamında yapılabildiğini duyurdu. Yapay zekanın denetim süreçlerindeki rolüne dikkat çeken Sağlık Bakanı, şikayet odaklı denetimden ziyade kendi yapay zeka sistemleriyle tüm sağlık mekanizmasını kesintisiz ve denetlenebilir hale getirdiklerini açıkladı.
Yerli Tıbbi Cihaz Hamlesi ve Sancaktepe Sağlıklı Yaşam Köyü
Sağlıkta yerlileşme adımlarına da değinen Bakan Memişoğlu, ASELSAN ortaklığıyla geliştirilen yerli mobil röntgen cihazlarının hastanelerde hizmet vermeye başladığını kaydetti. Yüzde 90’ın üzerinde yerlilik oranına sahip kalp-akciğer makinesinin yanı sıra glikoz sensörü, ultrason cihazı ve sekiz farklı aşının yerli üretimi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Bağımlılıkla mücadele kapsamında hayata geçirilen ve rehabilitasyon, spor ile üretim alanlarını içeren Sancaktepe Sağlıklı Yaşam Köyü’nün yakında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını söyleyen Memişoğlu, son bir buçuk yılda İstanbul’a 3 bin 177 uzman hekim ve 118 bin 362 sağlık personeli kazandırıldığını belirterek sözlerini tamamladı.
Kaynak: Hürriyet






