İstanbul’u Sarsan İddianame: İmamoğlu İçin Ağır Hapis Talebi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturduğu günden beri adı sürekli gündemden düşmeyen Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen ‘Yolsuzluk’ soruşturmasında önemli bir eşiğe gelindi. Sokaklarda konuştuğumuz vatandaşın merakla takip ettiği bu dava, şimdi 3 bin 809 sayfalık devasa bir iddianameyle kamuoyunun önüne serildi. 11 Kasım 2025 tarihinde tamamlanan bu iddianame, İmamoğlu’nu ‘örgüt lideri’ olarak işaret ederken, istenen ceza dudak uçuklatıyor: Tam 828 yıldan 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Bu, Türk yargı tarihinde eşine az rastlanır bir ceza talebi.
Soruşturmanın Derinlikleri: Hangi Suçlamalar Var?
Peki, bu devasa iddianame ne diyor, hangi iddiaları barındırıyor? İddianameye göre Ekrem İmamoğlu’nun, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ gibi ağır bir ithamla başlayan bir dizi suçlamayla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. ‘Rüşvet’ ve ‘Suç gelirlerinin aklanması’ gibi doğrudan mali suçlamaların yanı sıra, ‘Kamu kurum ve kuruluşları zararına dolandırıcılık’, ‘İrtikap’ ve ‘İhaleye fesat karıştırma’ gibi iddialar da sıralanıyor. Bunlar, kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığına dair ciddi soru işaretleri doğuruyor.
Dosyada ayrıca, ‘Kişisel verilerin kaydedilmesi’, ‘Kişisel verileri ele geçirme ve yayma’, ‘Suç delillerini gizleme’, ‘Haberleşmenin engellenmesi’ gibi dijital ve delil karartmaya yönelik iddialar da yer alıyor. Hatta çevreye yönelik suçlamalar da var: ‘Çevrenin kasten kirletilmesi’, ‘Orman kanununa muhalefet’ ve ‘Maden kanununa muhalefet’ gibi suçlar, İstanbul’un doğal yapısı üzerindeki etkileriyle de dikkat çekiyor. Vergi usul kanununa muhalefet ve kamu malına zarar verme gibi eylemler de toplam 142 farklı eylemle ilişkilendirilmiş durumda.
Silivri’deki Duruşma Salonunda Son Durum
Şimdi gözler, Silivri’deki İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’ne çevrilmiş durumda. Duruşmaların üçüncü haftası devam ediyor ve tutuklu sanıkların savunmaları alınıyor. Bugün de saat 10.40’ta başlayan duruşmada, sanıklar tek tek kürsüye çıkıp kendilerini ifade ediyorlar. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü, arife olması nedeniyle duruşma yapılamamıştı, bu da sürecin ne kadar hassas ve titiz yürütüldüğünü gösteriyor.
Davada Üçüncü Hafta ve Savunmalar
İlk duruşma 9 Mart Pazartesi günü görülmüş, ilk haftada Aykut Erdoğdu, Sırrı Küçük, Ümit Polat ve Bulut Aydöner gibi isimler savunmalarını yapmıştı. Bugüne kadar toplamda 9 sanık kendisini savunma fırsatı buldu. Duruşmalar Cuma günleri hariç, haftanın dört günü devam edecek. Bu durum, yargılamanın kapsamının genişliğini ve detaylara verilen önemi ortaya koyuyor. Sokakta konuştuğumuz vatandaşlar, bu davanın sadece bir belediye başkanının yargılanması olmadığını, aynı zamanda siyasetin ve kamu yönetiminin geleceğine dair önemli sinyaller verdiğini söylüyor. İstanbul’un kaderini yakından ilgilendiren bu dava, kamuoyunun gündemindeki yerini korumaya devam edecek gibi görünüyor.






