MENÜ
10 Haziran 2026 Çarşamba
DOLAR 46,1444 ▲ %0,03
EURO 53,3598 ▲ %0,13
ALTIN 6.188,68 ▼ %2,06

Esed Zindanında 23 Yıl: Kedi Eti Yiyerek Hayatta Kaldı

Suriye’de Beşşar Esed rejiminin devrilmesiyle özgürlüğüne kavuşan binlerce kişiden biri olan Kilisli Mehmet Ertürk, yaşadığı dehşet dolu yılları paylaştı. 2003 yılında gittiği Suriye’de asılsız suçlamalarla tutuklanan ve tam 23 yıl boyunca güneş yüzü görmeyen Ertürk, hayatta kalma mücadelesini tüm detaylarıyla anlattı. Şu an memleketi Kilis’te bir okulda temizlik görevlisi olarak hayatını sürdüren Ertürk, cezaevinde geçen her günün bir hayatta kalma savaşı olduğunu vurguladı.

Suriye Cezaevlerinde 23 Yıllık İşkence ve Açlık

Zindanlarda geçirdiği sürede ağır açlık koşullarıyla sınandıklarını belirten Mehmet Ertürk, beslenme imkanlarının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. Sabah olduğunu sadece önlerine konulan birkaç adet zeytinden anladıklarını ifade eden Ertürk, açlıktan dolayı hamam böceği ve kedi eti yemek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Gardiyanların sürekli hakaret ve fiziksel şiddetine maruz kaldığını aktaran Ertürk, dayanılmaz acılar nedeniyle birçok kez gardiyanlara kendilerini öldürmeleri için yalvardıklarını aktardı.

Hastalıkların ve yetersiz beslenmenin etkisiyle vücut ağırlığının 25 kiloya kadar düştüğünü söyleyen Ertürk, tedavi talep ettiğinde ise yardım yerine coplarla darp edildiğini belirtti. Cezaevi koşullarının ağırlığı nedeniyle mahkumların büyük bir kısmının akıl sağlığını yitirdiğini ifade eden Kilisli vatandaş, özgürlüğün geldiği o günü ‘İdam edileceğimizi sandık’ sözleriyle tarif etti. Rejimin çökmesiyle birlikte kapıların açıldığını gören Ertürk, başlangıçta bunun bir tuzak olduğunu düşündüğünü ancak dışarı çıktığında özgürlüğün gerçek olduğunu anladığını söyledi.

Türkiye’ye döndüğünde ailesinin kendisini öldü bildiğini ve resmi kayıtlardan düşürüldüğünü öğrenen Ertürk, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle peş peşe ameliyatlar geçirdi. Kalp damarlarının tıkalı olması sebebiyle ağır işlerde çalışması yasaklanan Ertürk, yetkililerden düzenli bir iş fırsatı bekliyor. Kimseden maddi yardım beklentisi olmadığını, sadece çocuklarına ve evine helal rızık götürebileceği kalıcı bir iş imkanı istediğini vurgulayan Ertürk, istihdam konusunda destek çağrısında bulundu.

Kaynak: Hürriyet

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir