MENÜ
22 Haziran 2026 Pazartesi
DOLAR 46,4688 ▲ %0,04
EURO 53,1875 ▼ %0,23
ALTIN 6.245,76 ▲ %0,65

Erdoğan’dan Romanlara: Binbir Renk Tek Milletiz!

Gönül Sofrasından Roman Kardeşlerine Selam

Türkiye’nin her köşesinde, neşesiyle hüzne meydan okuyan, müziğiyle ruhumuzu besleyen ve o sarsılmaz aidiyet duygusuyla bu vatanın asli unsuru olan Roman vatandaşlarımız için bugün özel bir gün. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya üzerinden paylaştığı o sıcak mesajla, bu toprakların en renkli çiçeği olan Romanların Dünya Romanlar Günü’nü kutladı. Erdoğan’ın ‘Can kardeşlerim’ hitabı, sadece siyasi bir mesajın ötesinde, yıllardır süregelen kardeşlik hukukunun kalpten gelen bir nişanesi niteliğinde.

‘Aynı Bağın Gülü, Binbir Renk Tek Millet’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajında kullandığı ifadeler, toplumsal birlikteliğin en samimi şifrelerini barındırıyor. ‘Binbir renk, tek millet olduğumuz, aynı bağın gülü olduğumuz tüm Roman kardeşlerime selam ve muhabbetlerimi iletiyorum’ diyen Erdoğan, ayrımcılığın ve ötekileştirmenin karşısında dimdik duran bir kardeşlik manifestosu sundu. Roman vatandaşlarımızın bu ülkeye kattığı kültürel zenginlik, sadece sanatta ya da eğlencede değil; sadakatte, vatan sevgisinde ve o meşhur ‘yaşama sevinci’nde gizli. Bugün, o sevincin devletin en tepesinden yankılandığı, aidiyet bağlarının daha da perçinlendiği bir gün olarak kayıtlara geçti.

Geçmişin Yaraları Sarılıyor: Roman Açılımı ve Sonrası

Türkiye, son yirmi yılda Roman vatandaşlarımızın sosyal hakları konusunda sessiz ama devasa bir devrime imza attı. Hatırlanacağı üzere, ‘Roman Açılımı’ ile başlayan bu süreç, eğitimden barınmaya, istihdamdan sosyal yardımlara kadar pek çok alanda somut adımların atılmasını sağladı. Eskiden sesleri duyulmayan, mahallelerine bile girilmekten çekinilen o koca yürekli insanlar, artık devletin şefkatli elini her an omuzlarında hissediyor. TOKİ projeleriyle yükselen modern konutlar ve yerel yönetimler üzerinden sağlanan sosyal destekler, Roman vatandaşlarımızın kaderini değiştirdi. Erdoğan’ın bugünkü mesajı, işte bu iyileşme sürecinin ve verilen sözlerin arkasında durulduğunun bir başka kanıtı olarak okunmalı.

Dünya Romanlar Günü Neden Önemli?

8 Nisan, sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında yaşayan milyonlarca Roman için bir onur günü. 1971 yılında Londra’da toplanan Dünya Roman Kongresi’nde alınan kararlarla kutlanmaya başlanan bu gün, Romanların tarihsel süreçte uğradıkları haksızlıklara karşı bir duruşu temsil ediyor. Türkiye, kendi Roman vatandaşlarını bir ‘sorun’ olarak değil, bir ‘zenginlik’ olarak gören anlayışıyla bu konuda dünyaya ders verecek bir konuma geldi. Romanların o eşsiz kültürü, neşeli tavırları ve en zor anlarda bile eksilmeyen hayata tutunma azmi, bu ülkenin harcındaki en güçlü çimentolardan biri olmaya devam edecek. Bu anlamlı günde verilen mesajlar, sadece bugünü değil, yarının daha huzurlu ve bir arada yaşayan Türkiye’sini de müjdeliyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir