Zorlu Coğrafyada Günler Süren Arama Çalışması
Hakkari sınırları içerisindeki Cilo Sat Dağı’nda yer alan 4 bin 135 rakımlı Süppa Dürek Zirvesi ile Cennet Cehennem Vadisi rotasında tırmanışa geçen iki dağcıdan biri olan Yüksel Işık’tan acı haber geldi. 13 Temmuz tarihinde başlayan tırmanış sırasında arkadaşının geri dönme kararı almasının ardından tek başına ilerlemeyi sürdüren ve bir süre sonra kendisinden haber alınamayan Işık için arama kurtarma ekipleri seferber edildi.
Haber alınamaması üzerine bölgeye sevk edilen AFAD, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve Hakkari Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri arama faaliyeti başlattı. Coğrafi ve güvenlik şartları nedeniyle sportif faaliyetlerin geçici süreliğine yasaklandığı dağlık alanda yürütülen operasyona Van AFAD ile Erzurum, Diyarbakır ve Bursa’dan gelen uzman dağcılar da dahil oldu. Beş gün boyunca süren arama çalışmalarında 65 personel, 2 insansız hava aracı (İHA), 5 dron ve 14 araç görev aldı.
Acı Detay Dron Kameralarına Yansıdı
Ekiplerin havadan ve karadan yürüttüğü titiz çalışmalar sonucunda, Süppa Dürek Zirvesi’nde iniş için emniyet istasyonunun kurulduğu alanın yakınlarında Yüksel Işık’ın cansız bedenine ulaşıldı. Dron ile kaydedilen görüntüler üzerinde yapılan incelemelerde, Işık’ın yaklaşık 3 bin 900 metre yükseklikte buz kütleleri üzerinden iple iniş gerçekleştirdiği sırada dengesini kaybettiği saptandı. Düşüşün ardından yaklaşık 200 metre sürüklenerek ipte asılı kaldığı tespit edilen dağcının cenazesinin bulunduğu bölgeden tahliye edilmesine yönelik çalışmalar sürdürülüyor. İşlemlerin tamamlanmasının ardından cenazenin otopsi için Hakkari Devlet Hastanesi morguna kaldırılacağı bildirildi.
Kaynak: Hürriyet






