MENÜ
12 Haziran 2026 Cuma
DOLAR 46,1555 ▲ %0,05
EURO 53,5833 ▲ %0,56
ALTIN 6.252,56 ▲ %3,54

APP Plaka Düzenlemesi: Milyonları İlgilendiren Kararda Son Gelişmeler

Trafikteki APP Plaka Karmaşasına Son Nokta

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AK Parti grup toplantısı öncesinde gazetecilerin yoğun sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, uzun süredir gündemi meşgul eden ve sürücüleri belirsizlik içinde bırakan APP plaka meselesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan ve 27 Şubat’ta yürürlüğe giren düzenlemenin ardından sahada yaşanan yoğunluk ve vatandaşların mağduriyetlerini yakından takip ettiklerini belirten Bakan Çiftçi, özellikle Konya’da vatandaşların uzun kuyruklar oluşturduğunu görmesi üzerine bir dizi tedbir alma gereği duyduklarını ifade etti. Bu durum, on binlerce sürücünün yeni düzenlemeye uyum sağlamaya çalışırken karşılaştığı zorlukları gözler önüne seriyordu.

APP Plaka Tartışmasının Arka Planı ve Güvenlik Boyutu

APP plakalar, genellikle kalın yazı karakterleri, özel fontlar veya standart dışı ölçülerle basılmış, araç sahiplerinin estetik tercihlerine göre şekillendirilmiş plakalar olarak biliniyor. Ancak bu tür plakaların standart dışı olması, başta terörle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı ve düzensiz göç gibi ciddi kamu güvenliği tehditlerinin takibini zorlaştırması nedeniyle güvenlik birimleri için büyük bir sorun teşkil ediyordu. Yeni düzenleme, bu güvenlik açığını kapatmayı ve trafik kayıt sistemindeki standartizasyonu sağlamayı hedefliyordu. Vatandaşların bir kısmı, araçlarına estetik bir dokunuş katmak amacıyla bu plakaları tercih ederken, yasal zeminin belirsizliği zaman zaman kafa karışıklığına yol açıyordu. Yeni yasal düzenleme ile birlikte, bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması ve trafik güvenliğinin en üst seviyeye çıkarılması amaçlanmıştı.

Hangi Plakalar Geçerli, Hangi Plakalara Ceza Var?

Bakan Çiftçi, açıklamasında hangi plakaların geçerli sayılacağı konusunda net bir ayrım yaptı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Odası (TŞOF) tarafından verilen standart plakaların geçerli kabul edildiğini ve bu plakaları kullanan sürücülere herhangi bir cezai işlem uygulanmayacağını vurguladı. Bu durum, yasal zeminde hareket eden ve standartlara uygun plakaları kullanan sürücüler için büyük bir rahatlama sağladı. Ancak, plakasını aldıktan sonra üzerinde herhangi bir oynama veya değişiklik yapmış olan sürücüler için 4 bin lira para cezası uygulamasının devam edeceğini belirtti. Daha da önemlisi, yetkili olmayan yerlerde, yani ‘sahte plakalar’ olarak tabir edilen, yasal prosedürlere aykırı şekilde üretilen plakalara yönelik müeyyidelerin çok daha ağır olduğunu, bu durumdaki sürücülere 140 bin lira civarında bir ceza uygulanacağını ifade etti. Bu plakaların sadece estetik bir tercih olmanın ötesinde, kamusal güvenliği tehdit eden unsurlarla ilişkilendirilebileceğine dikkat çekildi.

Vatandaşa Nefes Aldıran Süre: 1 Nisan’a Kadar Ceza Yok

Vatandaşların mağduriyetini gidermek ve yeni düzenlemeye uyum sağlamaları için ek bir süre tanındığını duyuran Bakan Çiftçi, özellikle üzerinde oynanmış veya değiştirilmiş APP plakaları olan sürücüler için 1 Nisan’a kadar bir süre verdiklerini açıkladı. Bu süre zarfında denetimlerde rehberlik yapılacağını ve herhangi bir ceza uygulanmayacağını, hatta bu döneme kadar uygulanmış cezaların da talimatıyla silineceğini bildirdi. Bu müjde, yüz binlerce sürücü için büyük bir rahatlama yarattı ve panik havasını dağıttı. Bakanlık, multimedya sistemleri üzerinde de çalışmalarını sürdürdüğünü ekleyerek, trafik denetimlerinde teknolojik altyapının da güncelleneceği sinyallerini verdi. Bu süreç, sadece cezai işlemlerle değil, aynı zamanda vatandaşın bilgilendirilmesi ve uyum sürecinin kolaylaştırılmasıyla yürütülecek bir yaklaşımın benimsendiğini gösteriyor.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir