Ukrayna Ordusuna 103 Milyon Dolarlık Dron Sevkiyatı
Almanya, Ukrayna’nın savunma kapasitesini güçlendirmek amacıyla 50 bin adet Shrike tipi kamikaze FPV dronunun tedarik sürecini finanse etme kararı aldı. Toplam bedeli 103 milyon dolar olarak belirlenen sipariş, savaşın başlangıcından bu yana bir Batılı ülke tarafından gerçekleştirilen en büyük dron tedarik projelerinden biri olma niteliğini taşıyor.
Otonom Hedef Takip Sistemi
Ukraynalı SkyFall şirketi tarafından üretilen dronlar, ABD merkezli Auterion firmasının geliştirdiği özel bir yazılım ile donatılıyor. Bu teknoloji, sinyal kesicilerin veya elektronik harp sistemlerinin devreye girdiği durumlarda dahi dronun hareketli hedefleri otonom bir şekilde takip ederek vurabilmesini sağlıyor. Söz konusu sistemin bir kısmı teslim edilirken, geri kalan kısmın 2026 yılı sonuna kadar Ukrayna’ya ulaştırılması hedefleniyor.
Savaş Alanında Yeni Nesil Teknoloji
Shrike dronları, 2023 yılından bu yana aktif olarak sahada kullanılıyor. Özellikle Shrike 10-F modeli, 20 kilometre uzunluğunda fiber optik kablo ile kontrol edilebilme özelliği sayesinde radyo frekansı karıştırmalarına karşı direnç gösteriyor. 2 kilograma kadar harp başlığı taşıyabilen platform, gece ve gündüz görevlerinde farklı kamera konfigürasyonlarıyla kullanılabiliyor.
Batı’nın Dron Desteği
Ukrayna’ya yönelik destekler sadece Almanya ile sınırlı kalmıyor. Auterion iş birliğiyle 2026 yılında toplam 100 bin dronun tedarik edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda ABD, Pentagon aracılığıyla 33 bin dronluk 50 milyon dolarlık bir sözleşmeye imza atarken; Birleşik Krallık, 2026 yılı içerisinde 150 bin dron tedarik edeceğini açıklamıştı.
Kaynak: Savunmasanayist





