Baharın müjdecisi olan leyleklerin binlerce kilometrelik göç yolculuğu, her yıl olduğu gibi bu yıl da Bursa’nın Karacabey ilçesinde büyük bir heyecanla karşılandı. Türkiye’nin Avrupa Leylek Köyleri Birliği’ndeki gururu olan Eskikaraağaç köyü, bu yıl 15. kez tanıklık ettiği eşsiz bir buluşmaya sahne oldu. Balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren Leylek arasındaki o meşhur dostluk, bir kez daha zamanı ve mesafeleri aşarak yeniden filizlendi. Gökyüzünden süzülüp Adem Amca’nın kayığına konan o ilk kanat sesi, sadece bir doğa olayının değil, sadakatin en saf halinin habercisiydi.
Bu yılki kavuşma, beraberinde küçük bir kafa karışıklığını da getirdi. 24 Şubat sabahı köye ulaşıp yuvaya konan leyleğin, başta Yaren’in eşi Nazlı olduğu sanıldı. Ancak doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş ve Adem Yılmaz’ın dikkatli gözlemleri gerçeği kısa sürede ortaya çıkardı. İlk iki gün mesafeli ve çekingen duran kuş, göle açılan Adem Amca’nın kayığına tereddüt etmeden konunca, tüm köy derin bir nefes aldı; gelen 15 yıllık dostun ta kendisiydi. Tüydeş, bu duygusal anları sosyal medya hesabından “Buluşma 15. yılda da gerçekleşti” sözleriyle müjdeleyerek milyonların içini ısıttı.
Doğa Mirası ve Coğrafi Önem: Eskikaraağaç ve Uluabat Gölü
Eskikaraağaç köyü, Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı, Uluabat Gölü kıyısında yer alan ve ekolojik açıdan paha biçilemez bir değer taşıyan yerleşim yeridir. Uluabat Gölü, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olup, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altındadır. Gölün sığ yapısı ve zengin biyoçeşitliliği, leylekler başta olmak üzere birçok göçmen kuş türü için ideal bir beslenme ve üreme alanı sunar. Karacabey’in verimli toprakları ve göl ekosistemi, bölgenin sadece tarımsal değil, aynı zamanda ekoturizm açısından da kalkınmasını sağlamaktadır. Türkiye’de Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından titizlikle izlenen bu tür göç rotaları, yaban hayatının korunması adına uluslararası standartlarda hukuki yaptırımlarla desteklenmektedir.
Kültürel Bir Fenomen: Belgesellerden Anıtlara Sadakat Destanı
Adem Amca ve Yaren Leylek’in hikayesi, zamanla sınırları aşarak bir kültür mirasına dönüştü. 2019 yılında yönetmen Burak Doğansoysal tarafından beyaz perdeye taşınan bu dostluk, Prag Film Ödülleri’nde ‘En İyi Belgesel’ ödülünü kazanarak dünyaya yayıldı. Karacabey Belediyesi’nin desteğiyle köy meydanına dikilen anıt ise, bu sessiz dostluğun fiziksel bir nişanesi haline geldi. Hikayeden etkilenen Ata Demirer ve Aslıhan Gürbüz gibi ünlü isimler, köyü bizzat ziyaret ederek bu mucizeye ortak oldular. Belediye tarafından hayata geçirilen yarenleylek.com sitesi sayesinde, bugün dünyanın her yerinden insanlar 7 gün 24 saat canlı yayınla yuvayı takip edebiliyor, dijital bir pencereden doğanın kalbine dokunabiliyorlar.
Bu 15 yıllık bekleyiş, aslında bize doğanın sunduğu en saf sevgiyi hatırlatıyor. Bir kuşun, binlerce kilometre öteden gelip her yıl aynı kayığına konması, insan ve doğa arasındaki kopmaz bağın en somut kanıtıdır. Eskikaraağaç’ta yaşanan bu hikaye, koruma altındaki türlerin ve habitatların insan hayatına kattığı manevi derinliği bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu sessiz bekleyişin her bahar karşılık bulması, bölge halkı ve tüm doğaseverler için bir umut sembolü olmaya devam edecektir.






