Eskişehir’in Savunma Sanayisindeki İhracat Payı Arttı
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2026 yılı ilk 6 aylık verileri doğrultusunda, Eskişehir’in savunma ve havacılık alanında Ankara ve İstanbul’un ardından en büyük üçüncü ihracat merkezi haline geldiğini duyurdu. Ankara’da düzenlenen NATO Zirvesi’ndeki “NATO 3.0” vizyonu kapsamında değerlendirmelerde bulunan Küpeli, kentin stratejik önemine dikkat çekti.
Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, savunma ve havacılık sektöründe Türkiye genelindeki yükselişin devam ettiğini belirtti. Ülke genelinde 2024 yılında 6,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen toplam sektör ihracatının, 2025 yılı sonunda 10 milyar dolar sınırını aşarak önemli bir eşiği geride bıraktığını ifade etti. Küpeli, bu süreçte Eskişehir’in Ankara ve İstanbul’un ardından üçüncü sırada konumlandığını vurguladı.
Verilere göre, Eskişehir’in 2024 yılındaki savunma ve havacılık ihracatı 515 milyon dolar seviyesindeyken, bu değer 2025 yılında 601 milyon dolara ulaştı. 2025 yılının ilk altı ayında 251 milyon dolar olan savunma ihracatı ise, 2026 yılının aynı döneminde yaklaşık yüzde 32 oranında bir artış kaydederek 332 milyon dolara yükseldi. Bu artışla birlikte Eskişehir, Türkiye’nin 2026 yılı ilk yarıyı kapsayan 4,66 milyar dolarlık toplam savunma sektörü ihracatı içerisindeki payını yüzde 7,1 seviyesine çıkardı. Diğer 78 ilin toplam payının yüzde 7,8 seviyesinde kaldığı tabloda, Eskişehir’in tek başına bu hacmi üstlendiği belirtildi.
NATO 3.0 Vizyonu ve Yatırım Potansiyeli
Nadir Küpeli, küresel güvenlik yapısındaki değişimlere işaret ederek, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin Türkiye’nin savunma sanayisindeki yapılanmasını örnek göstermesinin önemine değindi. Yeni kabul edilen NATO 3.0 konseptinin savunma sanayisinde üretim kapasitelerinin artırılmasını ve ortaklıkların güçlendirilmesini öngördüğünü belirten Küpeli, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin bu süreçte küresel ortaklıklar ve lisanslı üretimler için en elverişli altyapıya sahip merkezlerden biri olduğunu ifade etti.
Türkiye genelinde savunma sanayisinde faaliyet gösteren 3 binden fazla firmanın güçlü bir birikim oluşturduğunu dile getiren Küpeli, 2026 yılı sonunda Türkiye’nin sektör ihracatının 11-12 milyar dolar bandına, Eskişehir’in ise 670 milyon dolara ulaşmasının beklendiğini aktardı.
EOSB Nitelikli İş Gücü ve Altyapı Desteği Sunuyor
Yatırımcılara yönelik çağrıda bulunan Küpeli, yüksek katma değerli savunma ve havacılık yatırımlarının özel ekosistemlerde hayat bulabileceğini söyledi. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi bünyesinde kurulan mesleki eğitim merkezleri (Meslek Lisesi ve MEGEM) sayesinde sanayicilerin ihtiyaç duyduğu teknik personelin doğrudan kendi kampüslerinde yetiştirildiğini bildirdi. Eskişehir’in köklü havacılık geçmişi, üniversiteleri ve sanayi altyapısının bir araya gemesiyle yatırımcılara sürdürülebilir bir iş gücü güvencesi sunulduğunu ekledi.
Kaynak: Eskisehir






