MENÜ
24 Haziran 2026 Çarşamba
DOLAR 46,4990 ▲ %0,05
EURO 52,8093 ▼ %0,25
ALTIN 5.984,33 ▼ %2,58

Gazi Çelik: Eskişehir’de Konut Satışları Yüzde 33 Düştü

Eskişehir Gayrimenkul Piyasasında Daralma Yaşanıyor

Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, ekonomik şartlar, yüksek kredi faizleri ve mali yükler nedeniyle kentteki gayrimenkul satışlarında yüzde 33 oranında bir durağanlık yaşandığını açıkladı. Sektörel verileri değerlendiren Çelik, artan ev fiyatları ve satış maliyetlerinin alıcıların yatırım kararlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Vergi Yükü ve Harç Düzenlemesi Talebi

Gayrimenkul alım satımındaki harç miktarlarının yüksekliğine dikkat çeken Gazi Çelik, mevcut vergi sisteminin yatırımcıyı sektörden uzaklaştırdığını ifade etti. Çelik, gayrimenkulün satın alındıktan sonraki ilk 5 yıl içinde el değiştirmesi durumunda uygulanan vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurgulayarak, tapu harçlarının binde 1 seviyesine düşürülmesi ve taraflar için sabitlenmesi yönündeki taleplerini Bakanlığa ilettiklerini söyledi.

Sektörün Rotası Gurbetçi ve Yabancı Yatırımcıya Döndü

Yerli halkın banka kredilerine erişimde zorluk yaşaması ve yüksek faiz oranları nedeniyle iç piyasanın kilitlendiğini belirten Çelik, emlak sektörünün rotasını gurbetçi vatandaşlara ve yabancı yatırımcılara çevirdiğini dile getirdi. İlan sitelerine yönelik yapay zeka destekli denetimlerin ve ağır para cezalarının da piyasada çekingenlik yarattığını ekleyen Çelik, harçların düşürülmesi durumunda gerçek değerlerin beyan edileceğini ve ekonomik çarkların yeniden hızlanacağını öngördüklerini belirtti.

Kaynak: Eskisehir

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir