MENÜ
04 Haziran 2026 Perşembe
DOLAR 45,9752 ▲ %0,01
EURO 53,5833 ▲ %0,40
ALTIN 6.616,40 ▲ %0,95

Eskişehir’de Büyük Yığılma: Yaşam Maliyeti Katlandı

Merkez İlçelerde Yığılma Ekonomiyi Zorluyor

Eskişehir’de son yıllarda yaşanan nüfus patlaması, kentin sosyal yapısını değiştirirken ekonomik dengeleri de altüst ediyor. Yapılan son araştırmalar, kentteki nüfus artışının özellikle iki merkez ilçede yoğunlaştığını ve bu durumun yaşam maliyetlerini doğrudan etkilediğini gösteriyor. Üniversite kenti olmasının getirdiği göç dalgası, konut arzını zorlarken mutfak masraflarından kiralara kadar her kalemde fiyat artışlarını tetikliyor.

Resmi verilere bakıldığında, 2010 yılında 764 bin olan Eskişehir nüfusu, her geçen beş yıllık dönemde katlanarak arttı. Kent nüfusu 2015’te 826 bine, 2020’de 888 bine ve nihayet 2025 yılı itibarıyla 927 bine ulaştı. Nüfusun bu denli hızlı yükselmesinde kentin göç alması ve yaşam kalitesi ön plana çıksa da, bu artışın getirdiği ciddi bir maliyet var. Nüfusun neredeyse yüzde 90 gibi ezici bir çoğunluğu sadece Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde yaşıyor. Odunpazarı 431 bin 652 kişiyle zirvede yer alırken, Tepebaşı ise 398 bin 129 kişiyle onu takip ediyor. Bu yoğunlaşma, iki ilçede emlak piyasasını ve temel tüketim maddelerinin fiyatlarını yukarı çekiyor. Taşradan merkeze yönelen bu akın, şehir merkezindeki altyapı hizmetlerini zorlarken vatandaşın cebine ek yük getiriyor.

Demografik Yapıda Kadın Nüfusu Öne Çıktı

Nüfus verilerinin en dikkat çekici detaylarından biri de cinsiyet dağılımında yaşandı. Eskişehir genelinde kadın nüfusu ilk kez erkek nüfusunu geride bıraktı. Son sayımlara göre kentte erkek nüfusu 461 bin 180 seviyesinde kalırken, kadın nüfusu 466 bin 776’ya yükseldi. Bu demografik değişim, iş gücü piyasasından tüketim alışkanlıklarına kadar geniş bir yelpazede yeni bir dönemin habercisi olarak yorumlanıyor.

Kırsal İlçeler Boşalıyor, Üretim Riski Büyüyor

Merkez ilçelerdeki bu devasa yığılmaya karşın, Eskişehir’in kırsal bölgeleri hızla insansızlaşıyor. Sivrihisar 20 bin 189 kişiyle merkezin dışındaki en kalabalık ilçe olurken; Çifteler 14 bin 487, Seyitgazi ise 12 bin 565 kişiyle varlık göstermeye çalışıyor. Listenin en sonlarında yer alan Han ilçesi ise sadece 2 bin 126 kişilik nüfusuyla dikkat çekiyor. Kırsaldaki bu nüfus kaybı, tarımsal üretimin gerilemesine ve dolayısıyla şehir merkezindeki semt pazarlarında sebze meyve fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Üretici azaldıkça nakliye ve aracı maliyetleri biniyor, bu da doğrudan tüketicinin cüzdanını vuruyor. Kent içindeki bu dengesiz nüfus dağılımının önüne geçilmediği sürece, Eskişehir genelinde geçim şartlarının zorlaşmaya devam edeceği öngörülüyor.

Kaynak: Eskisehir

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir