Fiyat Listesi Görenleri Hayrete Düşürdü
Eskişehir’de dün gece bir restoranda kesilen hesap, sosyal medya mecralarında büyük yankı uyandırdı. Gece saat 23:53 sularında düzenlenen adisyona göre bir masa, toplamda 16 bin 25 TL’lik fatura ile karşılaştı. Özellikle son dönemde artan maliyetler ve enflasyonist baskılar restoran fiyatlarını doğrudan etkilerken, paylaşılan bu son hesap fahiş fiyat tartışmalarını bir kez daha gündemin üst sıralarına taşıdı. Vatandaşlar, temel gıda maddeleri ile hizmet sektörü arasındaki makasın bu kadar açılmasına dijital platformlarda tepki gösteriyor.
Adisyonda yer alan ayrıntılar incelendiğinde, masanın en ağır kalemlerini ana yemek menüleri ve içeceklerin oluşturduğu görülüyor. Üç porsiyon kavurma menüsü için 3 bin 300 TL, iki porsiyon tavuk şiş ve iki porsiyon köfte menüsü için ise toplamda 4 bin 400 TL hesap çıkarıldı. Tek bir porsiyon Adana menünün fiyatının 1.100 TL olarak yansıması, dışarıda yemek yemenin güncel maliyetini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. İştah açıcılar kategorisinde ise 875 TL’lik Ezine peyniri ve 750 TL’lik kavun porsiyonu, kullanıcılar tarafından en çok eleştirilen ve fiyatı yüksek bulunan kalemler arasında yer aldı.
İçecek kalemlerinin de faturayı şişiren en büyük etkenlerden biri olduğu anlaşılıyor. 100 cl’lik alkol ürünü için 3 bin 300 TL, 50 cl’lik ürün için ise 2 bin 100 TL talep edilirken, masadaki 1 litrelik şalgamın 200 TL olması dikkat çekti. Bu tablo, Eskişehir gibi bir kentte dahi hizmet sektöründeki fiyat politikasının geldiği noktayı kanıtlıyor. Tüketiciler, bu tarz rakamların denetlenmesi gerektiğini savunurken, işletme sahipleri ise artan kira, personel ve hammadde giderlerini gerekçe gösteriyor. Bu tür dijital paylaşımlar, vatandaşların dışarıdaki harcama alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmesine neden olurken restoranların fiyat politikaları üzerindeki baskıyı artırıyor.
Kaynak: Eskisehir






