Eskişehir ve Afyonkarahisar İçin Kritik Tarihler Açıklandı
Eskişehir ve Afyonkarahisar sınırları içindeki ormanlık alanlara yönelik çok kritik bir karar alındı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve artan insan hareketliliği, yangın riskini en üst seviyeye çıkardı. Bu gelişme üzerine toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu, yeşil vatanı korumak amacıyla ormanlara girişlerin sınırlandırılması yönünde radikal adımlar attı. Bölgedeki ekolojik dengenin korunması ve tarımsal üretimin aksamaması adına bu tedbirler hayati önem taşıyor.
Komisyon tarafından alınan karar doğrultusunda, her iki ilde de farklı tarih aralıklarında kısıtlamalar uygulanacak. Afyonkarahisar genelindeki ormanlık alanlara girişler 1 Haziran ile 31 Ekim 2026 tarihleri arasında tamamen yasaklandı. Eskişehir sınırlarında ise bu yasak 15 Haziran tarihinde başlayıp 15 Ekim 2026 tarihine kadar devam edecek. Yaz dönemi boyunca devam edecek bu kısıtlamalar, olası felaketlerin önüne geçmek amacıyla sıkı bir şekilde takip edilecek.
Jandarma Sahaya İniyor: Kurallara Uymayana Ceza Yağacak
Yasağın kağıt üzerinde kalmaması için denetim mekanizmaları en üst düzeyde çalıştırılacak. Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ile İl Jandarma Komutanlığına bağlı kolluk kuvvetleri, orman sınırlarında kesintisiz devriye görevi yürütecek. Belirlenen kuralları ihlal ederek ormanlık alanlara giren kişilere idari para cezası kesilecek. Durumun ciddiyetine göre, çevre güvenliğini tehlikeye atmaktan adli işlem süreci de başlatılabilecek.
Mesire Alanları Hariç Tüm Aktiviteler Durduruldu
Alınan kararlarda vatandaşların günlük yaşamlarını sürdürebileceği bazı istisnalar da yer alıyor. Resmi tescilli orman parkları, mesire alanları, milli parklar ve tabiat parkları yasak kapsamının dışında tutuldu. Ancak bu güvenli bölgelerin dışında kalan ormanlık sahalarda sosyal aktiviteler, sportif faaliyetler, doğa yürüyüşleri ve bisiklet turları tamamen askıya alındı. Tarım ve yerel ekonomi açısından risk oluşturan anız yakma, bağ ve bahçe temizliği gibi her türlü ateşli faaliyet de bu süreçte kesinlikle yasaklandı. Yetkililer, duman veya şüpheli bir durum fark eden vatandaşların zaman kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarda bulunmaları gerektiğini önemle vurguluyor.
Kaynak: Eskisehir






