Toplu İadelerde Teşvik Uygulaması
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) iş birliğinde yürütülen depozito iade sisteminde yeni bir aşamaya geçildi. Evlerinde veya işletmelerinde yüksek hacimli DOA logolu içecek kutusu biriktiren vatandaşlar için doğrudan Sayma ve Doğrulama Merkezleri üzerinden yeni bir teslimat kanalı oluşturuldu. Yapılan düzenleme kapsamında, bu merkezlere getirilen toplu ambalaj teslimatlarında adet başına 50 kuruş teşvik ödenmesi kararlaştırıldı.
Otomatlardaki Mevcut Sistem Korunuyor
Sokaklarda yaygın olarak kullanılan depozito iade otomatlarında uygulanan sistemde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Vatandaşlar, otomatlar üzerinden yaptıkları günlük 200 adede kadar olan iade işlemlerinde, ambalaj başına 1 TL teşvik almaya devam edecek. Yetkililer, toplu iade yapmak isteyen kullanıcıların en yakın teslimat noktasını DOA Mobil Uygulaması veya çağrı merkezi üzerinden sorgulayabileceğini belirtti.
Sistemin Kapsamı ve Dijital Ödemeler
DOA Sistemi; ambalajının üzerinde özel sistem logosu bulunan plastik, cam ve metal içecek kutularını kapsıyor. Su, meyve suyu, gazlı içecekler ve süt ürünlerine ait ambalajların kabul edildiği süreçte, hak edilen geri ödemeler doğrudan kullanıcıların dijital cüzdanlarına aktarılıyor. Bu yeni düzenlemenin, sisteme yönelik yoğun talebin daha verimli ve planlı bir şekilde yönetilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.
Kaynak: Eskisehir






