İlçelere Yönelik Yatırımlar ve Bütçe Dengesizliği
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, ilçelere yönelik yatırımlar ve bütçe dengesizlikleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ünlüce, 2012 yılında yapılan yasal düzenleme sonrasında kırsal ilçelerin büyükşehir sistemine dahil edildiğini ancak bütçe dengesinin adil kurulamadığını belirtti.
Başkan Ünlüce, ilçe belediyelerinin zamanla yalnızca çöp toplama ve vergi tahsil etme gibi sınırlı görevler üstlendiğini, oysa itfaiye ve mezarlık hizmetleri gibi birçok hizmetin yerel yönetimlerce yürütülmesinin daha verimli olabileceğini ifade etti. Ancak bu yetkiler büyükşehir belediyelerine devredilirken kaynakların aynı şekilde aktarılmadığını vurguladı.
Yol Projeleri ve Maliyet Zorlukları
Ünlüce, Yazılıkaya, Yunus Emre ve Çeltik yolları gibi önemli projelere dikkat çekti. Bu yolların Karayolları’nın sorumluluğunda olması gerekirken büyükşehir belediyesine devredildiğini, ancak buna hukuki itiraz etmediklerini söyledi. Öncelikli olarak Yazılıkaya yolunu tamamladıklarını, ardından Yunus Emre yoluna başladıklarını belirtti. Çeltik yolunun da planlamada yer aldığını ifade etti.
Başkan, uzun güzergâhlarda yılda 10-15 kilometrelik etaplar halinde ilerleyebildiklerini, çünkü maliyetlerin yüksek olduğunu dile getirdi. Karayolları’nın bile Alpu, Sarıcakaya ve Seyitgazi gibi ilçelerde yılda ancak 4-5 kilometre ilerleyebildiğini hatırlattı.
Personel Giderleri ve Kaynak Yetersizliği
Ünlüce, ilçelere aktarılan kaynakların çoğu zaman personel giderlerini dahi karşılamakta yetersiz kaldığını söyledi. Bir personelin yıllık brüt maliyetinin 1 ila 1,5 milyon lira arasında değiştiğini, her ilçede en az yedi itfaiye personeli görev yaptığını belirtti. Ayrıca, bir köye yol yapmanın maliyetinin 200-300 milyon lirayı bulabildiğini, bu nedenle bütçenin dengeli kullanılması gerektiğini vurguladı.
Kredi Talebi ve Gelecek Planları
Başkan Ünlüce, son 4-5 ayda maliyetlerin yüzde 100’ün üzerinde artması nedeniyle yol bütçesini yeniden gözden geçirdiklerini ve İller Bankası’ndan yaklaşık 300 milyon liralık kredi talebinde bulunduklarını açıkladı. Bu kredinin sağlanması durumunda daha hızlı ve daha fazla yol yapabileceklerini ifade etti. Ayrıca, kendi ekipleriyle yaptıkları yolların kalitesini ihale yoluyla yaptırılan çalışmalara göre daha yüksek bulduklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: Eskisehir






