ABD-İran Gerilimi ve Yeni Gümrük Vergileri
ABD ile İran arasındaki yüksek tansiyon, küresel ölçekte enflasyonist kaygıları canlı tutmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yakın zamanda yeni bir müzakerenin başlayıp başlamayacağına ilişkin yaptığı açıklamada, Tahran yönetiminin görüşme konusunda aceleci davrandığını ancak yapıcı bir zemin oluşana kadar ABD’nin masaya oturmaya niyeti olmadığını belirtti. Taraflar arasındaki karşılıklı hamleler sürerken, teknoloji şirketlerinin bilançoları öncesinde yapay zeka odaklı hisselere yönelen yatırımcılar risk iştahını ayakta tutuyor.
Orta Doğu’daki gerginliğin ham petrol fiyatlarını yukarı çekmesi, enflasyon beklentilerini de doğrudan etkiledi. Enflasyon baskısının artması durumunda merkez bankalarının sıkı para politikalarına yöneleceği öngörüsü, tahvil piyasalarında satış dalgası yarattı. ABD 2 yıllık tahvil faizi yüzde 4,26 ile son 17 ayın zirvesine yaklaşırken, para piyasalarında Fed’in yıl sonuna kadar 2 kez faiz artırabileceği yönündeki beklentiler ağırlık kazandı.
Trump’ın ticaret politikalarındaki yeni adımları da piyasaların odağında yer alıyor. İthal jenerik ilaçlara uygulanacak gümrük vergisinin 2 yıl boyunca askıya alınacağını belirten Trump, bu sürenin sonunda verginin yüzde 100’e çıkarılacağını duyurdu. Ayrıca Kanada’dan ithal edilen bazı ürünlere, Amerikan mallarına yönelik ayrımcılık iddiasıyla yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağı açıklandı. İngiliz basınında yer alan iddialara göre Trump, süresi dolan yüzde 10’luk genel gümrük vergisi yerine bu hafta bazı ülkelere yüzde 10 ile yüzde 12,5 arasında değişen yeni tarifeler getirmeyi planlıyor.
Yapay Zeka Devleri Alphabet ve Tesla’nın Bilançoları Bekleniyor
Belirsizliklerin gölgesinde gözler teknoloji devleri Alphabet ve Tesla’nın açıklayacağı finansal sonuçlara çevrildi. Analistler, şirketlerin yapay zeka yatırımları ve sermaye harcamalarına dair vereceği mesajların piyasaların yönünü belirleyeceğini ifade ediyor. Mevcut durumda ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,63 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi 101,1 seviyelerinde yatay seyrediyor. Altının onsu yüzde 1,2 artışla 4 bin 128 dolara, Brent petrolün varili ise yüzde 0,6 yükselişle 89,8 dolara ulaştı. ABD’de S&P 500 endeksi yüzde 0,89, Nasdaq endeksi yüzde 1,29 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,74 yükseliş kaydetti.
Avrupa Borsalarında Pozitif Seyir ve İngiltere’deki Kabine Değişimi
Avrupa piyasalarında teknoloji ve savunma hisselerinin öncülüğünde pozitif bir hava hakim oldu. İngiltere’de John Healey, yeni Başbakan Andy Burnham’ın kabinesinde Maliye Bakanlığı görevine getirildi. Burnham’ın harcama kurallarında esneklik sinyali vermesiyle İngiliz tahvillerinde satışlar yoğunlaştı ve 10 yıllık tahvil faizi yüzde 5 sınırının üzerinde kaldı. Ülkede işsizlik oranı ise mart-mayıs döneminde yüzde 4,9 olarak açıklandı.
Almanya merkezli ZEW Ekonomik Güven Endeksi’nin temmuz ayı verileri takip edilirken, piyasalar Avrupa Merkez Bankasının yarın açıklayacağı faiz kararına odaklandı. Kararın ardından başkan Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalar yakından izlenecek. Avrupa borsalarında FTSE 100 yüzde 0,58, CAC 40 yüzde 0,28, FTSE MIB yüzde 0,81 ve DAX 40 yüzde 0,66 oranında değer kazandı.
Asya Piyasaları Yükselişte ve Borsa İstanbul’da Son Durum
Asya’da Hong Kong hariç genel bir yükseliş gözlendi. Japonya’da ithalatın yüzde 25,4 artmasıyla dış ticaret açığı 406,9 milyar yen seviyesinde gerçekleşti. Güney Kore’de ise yapay zeka odaklı SK Hynix yüzde 4,7, Samsung yüzde 4,3 değer kazandı. Nikkei 225 yüzde 0,3 yükselirken, Hang Seng endeksi yüzde 1 düşüş kaydetti.
Yurt içinde ise BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,69 kayıpla 13.974,14 puandan kapattı. Dolar/TL kuru dünü 47,1890 seviyesinden tamamlarken, yeni güne yüzde 0,1 artışla 47,2140’tan başladı. Analistler, BIST 100 endeksinde 13.900 ve 13.800 seviyelerinin destek, 14.100 ve 14.200 puan seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
Kaynak: Ekonomim Tv





