ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Turner ve ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Matt Whitaker, Türkiye’nin F-35 programına geri dönüşü ve savaş uçağı satışı süreçlerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Ankara’daki NATO Zirvesi kapsamındaki temasları işaret eden yetkililer, sürecin olumlu yönde ilerlediğini belirtti.
Turner: Görüşmeler Umut Verici
ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Üyesi Turner, CBS News kanalında yayınlanan “Face the Nation” programına katılarak sürece dair açıklamalarda bulundu. Turner, Ankara’da 7-8 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen NATO Zirvesi kapsamında, Türk yetkililer ile ABD Kongre üyelerinin bir araya geldiğini ifade etti.
Görüşmelerin detaylarını paylaşamayacağını belirten Turner, Türk yetkililerin kendilerine sunduğu bilgilerin son derece umut verici olduğunu ve toplantıya katılan tüm ABD’li temsilcilerin bu konuda hemfikir kaldığını dile getirdi.
“Türkiye’nin Programa Dönmesi Çok Önemli”
Türkiye’nin çok güçlü bir NATO üyesi olduğunu ve başarılı bir zirveye ev sahipliği yaptığını vurgulayan Turner, Türkiye’nin aynı zamanda F-35 parçalarının üreticisi konumunda bulunduğunu hatırlattı. Türkiye’nin bu yolda ilerlemesini ve emeklerinin karşılığını almasını umduğunu belirten Turner, ülkenin F-35 programına yeniden dahil edilmesinin son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Whitaker: F-35 Satışı Mümkün
ABD’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Matt Whitaker da CNN International’a verdiği demeçte, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satılmasının mümkün olduğunu ve bu anlaşmanın gerçekleşeceğine inandığını ifade etti. ABD Kongresi’nin F-35’lere ait teknik verilerin Rusya’ya ulaşması konusundaki kaygılarını anladığını belirten Whitaker, Türk ordusunun Batı ile entegre ve oldukça kabiliyetli bir müttefik olduğunu vurguladı.
S-400 Koşulu Ve Müzakere Süreci
Türkiye ile olan ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Whitaker, ABD yasalarının F-35 satışı için S-400 hava savunma sistemini bir ön koşul olarak belirlediğini hatırlattı. Whitaker, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu çerçevede doğru bir anlaşma müzakere edeceğine inandığını söyledi.
Son olarak teslimat sürecine de değinen Whitaker, yasal şartlar tamamen yerine getirilip Türkiye programa geri kabul edilse bile, uçak teslimatlarının zamana yayılacağını ve hemen gerçekleşmeyeceğini belirtti.
Kaynak: Hürriyet






