ABD Başkanı Donald Trump, İran ile yürütülen diplomatik görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde askeri seçeneğin devreye girebileceğini belirterek, Orta Doğu’ya ikinci bir uçak gemisi saldırı grubu göndermeyi planladığını açıkladı. Umman’ın başkenti Maskat’ta başlayan müzakerelerin gidişatını değerlendiren Trump, önümüzdeki hafta yapılması beklenen ikinci tur görüşmelerin belirleyici olacağını vurguladı.
“Ya Anlaşma Ya Çok Kötü Şeyler”
Trump, yaptığı açıklamada İran ile “harika bir anlaşma” yapılabileceğine inandığını ancak başarısızlık durumunda sert önlemlerin masada olduğunu ifade etti. Müzakerelerin nükleer programın yanı sıra balistik füze stoklarını da kapsayabileceğini belirten Trump, “Ya bir anlaşma yapacağız ya da geçen seferki gibi çok kötü şeyler yapmak zorunda kalacağız” diyerek askeri hazırlık mesajı verdi.
Netanyahu’nun Beyaz Saray Ziyareti ve İran’ın Tepkisi
Bölgedeki diplomatik trafik, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yarın gerçekleştireceği Beyaz Saray ziyareti ile hız kazanıyor. Netanyahu’nun İran müzakerelerine dair İsrail’in çekincelerini ve önerilerini Trump’a sunması beklenirken, Tahran cephesinden uyarı gecikmedi. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, ABD yönetimini Netanyahu’nun müzakere çerçevesini etkileme çabalarına karşı dikkatli olmaya çağırdı.
Müzakerelerin Geçmişi
İran ile ABD arasındaki nükleer görüşmeler, Haziran 2025’te yaşanan askeri gerilimlerin ardından 6 Şubat’ta Umman’da yeniden ivme kazanmıştı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, müzakerelerin başarısının ancak İran halkının haklarına saygı gösterilmesi durumunda mümkün olacağını ifade etti. Tarafların bu hafta içinde görüşmelere devam etmesi öngörülüyor.






