Savaşın Ekonomik Etkisi Rus Metropollerini Vurdu
Ukrayna dronlarının Moskova’daki Kapotnya rafinerisini vurarak devre dışı bırakması, Rusya genelinde büyük bir akaryakıt krizine yol açtı. Moskova ve St. Petersburg gibi metropollerde istasyonlar önünde uzun kuyruklar oluşurken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov iç tüketim yetersizliği nedeniyle dış ülkelerle yakıt ithalatı görüşmelerine başladıklarını duyurdu.
Kriz Kırım’dan Büyük Şehirlere Sıçradı
Geçen hafta Kırım Yarımadası’nda sivil halka benzin satışının tamamen yasaklanmasıyla başlayan tedarik sorunları, ülkenin en büyük iki şehrine ulaştı. Kapotnya rafinerisinin devre dışı kalmasının ardından son dört günde kriz tüm Rusya topraklarında derinleşti. Moskova’daki akaryakıt istasyonlarında araç başına uygulanan 20 litrelik benzin kotası da kilometrelerce uzayan kuyrukların önüne geçemedi.
Sibirya’dan Tren Sevkıyatı ve İthalat Görüşmeleri
Rus yönetimi, Moskova ve St. Petersburg’da tırmanan akaryakıt açığını kapatabilmek için Sibirya bölgesindeki rafinerilerden demiryoluyla yakıt sevkiyatı başlattı. İç tüketimi dengelemek ve olası bir toplumsal krizin önüne geçmek amacıyla alternatif arayışlara giren Kremlin, yabancı ülkelerle benzin ithalatı masasına oturdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, isim belirtmeden birkaç ülke ile akaryakıt alımı için görüşmeler yürüttüklerini teyit etti.
Lojistik Aksamalar Enflasyon Riskini Tetikliyor
Savaşın etkilerini doğrudan hissetmeye başlayan Rusya’da, ulaştırma ve lojistik ağlarındaki aksamaların zincirleme ekonomik sonuçlar doğurması bekleniyor. Akaryakıt dağıtımındaki bu tıkanmanın başta temel gıda maddeleri olmak üzere birçok tüketim malının fiyatlarında hızlı artışlara yol açacağı öngörülüyor.
Kaynak: Hürriyet






