Stratejik İş Birliği ve Hürmüz Boğazı Vurgusu
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Tahran’da düzenlenen resmi devlet töreni kapsamında Çin heyetiyle üst düzey bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, İran ile Çin arasındaki stratejik iş birliğinin derinleştirilmesi ve iki ülkenin bölgesel meselelerde daha yakın koordinasyon içerisinde hareket etmesi gerektiği vurgulandı.
Bölgesel Güvenlik ve Caydırıcılık Mesajı
ABD’nin tek taraflı politikalarına karşı Tahran ve Pekin arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin önemine dikkat çeken Kalibaf, Çin’in zor süreçlerde İran’a verdiği desteği hatırlattı. Hürmüz Boğazı’ndan geçiş yapan Çin gemilerine yönelik sağlanan kolaylıkların devam edeceğini belirten Kalibaf, bölge yönetiminde kararlı olduklarını ve ABD müdahalesine izin vermeyeceklerini ifade etti.
Görüşmenin sonunda İsrail’in İran ve ABD arasındaki diplomatik mutabakat süreçlerini sabote etme girişimlerine değinen Kalibaf, İran’ın askeri kapasitesinin bölgede temel bir caydırıcı unsur olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: Hürriyet





