Kaja Kallas’tan Türkiye-AB İlişkilerinde Stratejik Vurgu
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Yunanistan’ın Ta Nea gazetesine verdiği demeçte, Ankara ile yürütülen ilişkilerin jeopolitik bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Türkiye ile her konuda aynı fikirde olmadıklarını belirten Kallas; göç, ticaret ve enerji gibi kritik başlıklarda iş birliğinin devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin bölgesel krizlerdeki etkin rolüne dikkat çeken Kallas; Somali, Sudan ve Orta Doğu gibi coğrafyalarda Ankara’nın önemli bir aktör olduğunu dile getirdi. AB üyesi bazı ülkelerin Türkiye ile yaşadığı ikili sorunların farkında olduklarını ve bu hassasiyetleri temaslarında gündeme getirdiklerini belirten Yüksek Temsilci, bölgesel istikrar için diyalog mesajı verdi.
Savunma ve NATO Çerçevesinde Ankara’nın Rolü
Avrupa’nın savunma güvenliği noktasında Türkiye ile olan iş birliğine yönelik soruları yanıtlayan Kallas, savunma alanında ortak çalışmanın büyük önem taşıdığını kaydetti. Çoğu AB üyesi olan ve aynı zamanda NATO bünyesinde Türkiye ile birlikte yer alan ülkelerin, savunma sanayii ve güvenlik alanında daha yakın bir entegrasyon için baskı yaptığını belirten Kallas, AB olarak bu süreçte dengeyi korumaya odaklandıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: Hürriyet





