Yüksek Mahkeme’den Yayıncılık Yasasına Geçici Engel
İsrail’de Meclis’in feshedilmesinden hemen önce kabul edilen ve medya üzerindeki hükümet denetimini artıran tartışmalı düzenleme yargıya takıldı. The Times of Israel gazetesinin aktardığı bilgilere göre, İsrail Yüksek Mahkemesi, aşırı sağcı hükümetin yasalaştırdığı Yayıncılık Yasası’nın bazı kritik maddelerinin yürürlüğe girmesini ihtiyati tedbir kararıyla geçici olarak durdurdu.
Yüksek Adalet Divanı’nın aldığı karar, İletişim Bakanı Shlomo Karhi’nin medya üzerindeki nüfuzunu artırmayı hedefleyen yasa maddelerinin ertelenmesini öngörüyor. Yargıç Ofer Grosskopf, yasanın yaratacağı etkilerin geri döndürülemez olabileceğine yönelik endişeleri haklı bularak iddiaları ciddi ve kayda değer bulduğunu belirtti. Mahkeme, hükümete savunmasını sunması için bir hafta süre tanıdı.
Kaliteli Yönetim Hareketi’nden Seçim Etkisi Uyarısı
Yasanın iptali için yargıya başvuran Kaliteli Yönetim Hareketi, dilekçesinde düzenlemenin medya sektöründe kalıcı hasarlara yol açacağını savundu. Hareket, hükümetin bu adımla 27 Ekim’de yapılması planlanan genel seçimleri doğrudan etkilemeyi amaçladığını iddia etti. Ayrıca yasanın Meclis’ten geçiş aşamasında çok sayıda usul hatası yapıldığı da öne sürüldü.
İsrailli Bakanlardan Karara Sert Tepki
İletişim Bakanı Shlomo Karhi, mahkemenin dondurma kararına sert tepki göstererek hükümete yargı kararını tanımama çağrısında bulundu. Karhi, Yüksek Mahkeme’nin yasaları iptal etme yetkisi bulunmadığını savunarak düzenlemenin yürürlükte olduğunu öne sürdü. Mahkeme sürecini boykot edeceğini belirten Karhi, Meclis Başkanı Amir Ohana’ya mahkemeyi kınayan özel bir karar çıkarma çağrısı yaptı.
Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada mahkemeyi halkın iradesini çiğnemekle suçladı. Ben-Gvir, kurulacak bir sonraki sağ hükümetin yargı sistemindeki yapıyı tasfiye edeceğini iddia etti.
Tartışmalı Yasa Neleri İçeriyor?
İsrail Meclisi’nin 17 Temmuz’daki feshinden saatler önce kabul edilen yasa, devletin basın sektörü üzerindeki denetim yetkisini genişletiyor. Düzenleme kapsamında, medya sektöründe uzun yıllardır uygulanan denetim mekanizmaları, asgari gazetecilik kriterleri ve yerli yapımlara yatırım zorunluluğu kaldırılıyor. Bunun yanı sıra televizyon reyting ölçümleri, resmi ilanlar ve kamu reklamlarının dağıtımı süreçlerinde hükümetin yetki alanı genişletilirken, medyadaki tekelleşmeyi engelleyen çapraz mülkiyet kısıtlamaları da sonlandırılıyor.
Kaynak: Hürriyet






