Kül Olan Alan Paris’in 10 Katına Ulaştı
Fransa’da günlerdir devam eden ve kontrol altına alınamayan orman yangınlarında tahribatın boyutu tarihi zirveye ulaştı. Fransa İçişleri Bakanı Laurent Nunez, ülke genelindeki yangınlarda yaklaşık 98 bin hektarlık ormanlık alanın tamamen yok olduğunu bildirdi. Nunez, küle dönen alanın büyüklüğünün başkent Paris’in yaklaşık 10 katına eş değer olduğunu ve bu durumun ülke tarihinde bir rekor teşkil ettiğini açıkladı.
Yangınların özellikle ülkenin güneybatı kesiminde yer alan Gironde ve Landes bölgelerinde yoğunlaştığını aktaran Bakan Nunez, bu alanlardaki alevlerin henüz kontrol altına alınamadığını belirtti. Fransa hükümetinin resmi verilerine göre, Bordeaux kenti yakınlarındaki orman yangınları sebebiyle güvenli bölgelere tahliye edilen kişilerin sayısı ise 197 bine ulaştı.
Yangın Bölgesine Askeri Takviye Gönderildi
Fransa Savunma Bakanlığı, yangın bölgelerindeki halkı korumak ve yerleşim alanlarında güvenliği tesis etmek amacıyla ek önlemler aldı. Bakanlık, bölgeye 500 askeri personelin daha sevk edildiğini duyurdu. Yapılan son takviyeyle birlikte alevlerle mücadelede aktif görev alan asker sayısı bin 500’e yükseldi. Askeri birliklerin, vatandaşların tahliye süreçlerine yardımcı olacağı ve boşaltılan konutların güvenliğini sağlayacağı bildirildi.
Söndürme Çalışmalarında A400M Devreye Girdi
Fransa basınında yer alan haberlere göre, Başbakan Sebastien Lecornu’nun talimatıyla yangın söndürme operasyonlarına dahil edilen A400M nakliye uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yangın söndürme çalışmaları için özel olarak 20 ton su veya kimyasal madde püskürtebilen bir donanımla modernize edilen uçak, ülkenin güneybatısındaki Lacanau ormanları üzerinde ilk görevini başarıyla tamamladı. Öte yandan, ülkenin güneybatısında mücadele sürerken, güneydoğu bölgesinde yer alan Var’da da alevlerle mücadelenin devam ettiği aktarıldı.
Kaynak: Hürriyet






