ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Dina Titus, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin milli muharip uçağı KAAN için planladığı F-110 motor satışını engellemek amacıyla Kongre’ye ortak ret tasarısı sundu.
Yunan Basınında NATO Zirvesi ve Erdoğan Değerlendirmesi
Yunanistan medyası, gerçekleşen zirvenin Ankara için önemli diplomatik ve stratejik kazanımlar sunduğunu yazdı. Liberal gazetesi, Türkiye’nin bu zirveyi yerli savunma sanayisini müttefik ülkelere tanıtmak için etkili bir vitrin şeklinde kullandığını belirtti. Militaire.gr ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik olumlu ifadelerini Atina açısından olumsuz bir gelişme olarak yorumladı. Aynı zamanda NATO Genel Sekreteri Rutte’nin Türkiye hakkındaki açıklamaları Atina’da rahatsızlığa neden olurken, Yunan uzmanlar bu durumun Ege ve Doğu Akdeniz dengelerinde soru işaretleri yarattığını savundu.
Diğer taraftan, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis zirve öncesinde yumuşak mesajlar vermeyi tercih etti. Liberal gazetesine konuşan Miçotakis, iki ülke arasında hiçbir koşulda askeri bir çatışma beklemediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi durumunda, iki ülke arasındaki tek temel sorunun Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması olduğunu muhatabına ileteceğini kaydetti. Miçotakis ayrıca Ege adalarını ziyaret eden Türk turistlerin bölgesel ekonomiye katkı sağladığını ve iki halkı yakınlaştırdığını vurguladı.
Dina Titus’tan KAAN Motor Satışına Karşı Tasarı
ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye KAAN projesinde kullanılacak F-110 jet motorları ile F-35 savaş uçaklarının satışı konusunda olumlu sinyaller vermesi, ABD Kongresi’ndeki Türkiye karşıtı grupları harekete geçirdi. Yunan Kathimerini gazetesinin haberine göre, Temsilciler Meclisi’nin Yunan asıllı Demokrat Üyesi Dina Titus, motor sevkiyatını önlemek için Trump’a yazdığı mektubun ardından Temsilciler Meclisi’ne resmi bir ortak ret tasarısı sundu.
Sunulan tasarı, yalnızca motorların fiziki teslimatını engellemekle kalmıyor; KAAN uçaklarının motor entegrasyonu, kurulumu, modifikasyonu, kalifikasyonu, sertifikasyonu ve test süreçlerine yönelik her türlü savunma malzemesi, hizmeti ve teknik veri aktarımının durdurulmasını da talep ediyor.
Buna karşın, hazırlanan tasarının yasalaşarak süreci tıkama ihtimali oldukça düşük görülüyor. Askeri satışın tamamen engellenebilmesi için tasarının hem Temsilciler Meclisi hem de Senato tarafından kabul edilmesi, ardından ABD Başkanı Donald Trump tarafından imzalanması ya da Kongre’de üçte ikilik nitelikli çoğunlukla yasalaşması gerekiyor.
Kaynak: Hürriyet






