Ticaret Savaşında Yeni Dönem
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, ticaret politikalarında değişikliğe giderek aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 60 ülkeye yönelik yeni gümrük vergisi kararlarını yürürlüğe koydu. “Zorla çalıştırmayı önlemede yetersiz kalındığı” gerekçesiyle alınan karar kapsamında, 38 ülkeye yüzde 12,5; Kanada, İngiltere, Hindistan ve Meksika gibi ülkelere ise yüzde 10 oranında ek vergi uygulanacak. Petrol, doğalgaz, gübre ve bazı gıda ürünlerinin muaf tutulduğu düzenleme, ABD ithalatının yaklaşık yüzde 99’unu etkiliyor.
Uluslararası Tepkiler ve Hukuki Süreç
Karara Avrupa Birliği, Brezilya ve Avustralya başta olmak üzere pek çok ülkeden tepki geldi. ABD Ticaret Temsilcisi J.G., uygulamanın haksız rekabeti önlemeyi hedeflediğini savunurken, Çinli yetkililer iddiaları siyasi manipülasyon olarak nitelendirdi. ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi’ne taşınan karara karşı işletmeler tarafından dava açıldı. Öte yandan, ABD yönetimi ile İran arasındaki gerilim de tırmanmaya devam ediyor. Başkan Trump’ın, Hürmüz Boğazı’nda yaşanacak olası hasarların dondurulmuş İran varlıklarıyla karşılanacağına dair açıklamasına, İran Dışişleri Bakanı A.A.’dan sert tepki geldi. İran tarafı, bu hamlenin uluslararası finans sisteminde tehlikeli bir emsal oluşturacağı konusunda uyarıda bulundu.
Savaşın Gölgesinde Diplomatik Çıkmaz
Beşinci ayına giren İran-ABD gerilimi, askeri ve siyasi arenada Trump yönetimi üzerindeki baskıyı artırıyor. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, diplomatik çözüm arayışlarında mesafe kat edilememesi nedeniyle Başkan Trump’ın askeri seçenekleri değerlendirmeye açık olduğu belirtiliyor. Washington’un bölgeye ilave asker ve teçhizat sevkiyatı sürerken, enerji fiyatlarındaki yükseliş ve iç siyasetteki kamuoyu desteği kaybı, kararların arkasındaki temel faktörler arasında gösteriliyor.
Kaynak: Hürriyet






