Çin’in Makau Özel İdari Bölgesi sınırları içinde yer alan East Asian Games Dome salonunda düzenlenen Milletler Ligi (VNL) final müsabakasında, A Milli Kadın Voleybol Takımı zorlu rakibi Brezilya ile karşılaştı. Parkeden 3-1 galip ayrılan ay-yıldızlı ekip, 2023 yılının ardından turnuva tarihindeki ikinci şampiyonluğunu ilan etti.
Büyük çekişmeye sahne olan final mücadelesinde milliler, Brezilya karşısında setleri 23-25, 25-23, 26-24 ve 25-21’lik skorlarla kazanarak altın madalyaya ulaştı.
Filenin Sultanları Zirveyi Bırakmadı
Türkiye, organizasyonun başladığı 2018 yılından bu yana gerçekleştirilen VNL finallerine üst üste 8. kez katılma başarısı gösterirken, bu süreçteki ikinci şampiyonluk kupasını kaldırdı. Daha önce 2023 yılındaki final maçında Çin’i mağlup ederek ilk altın madalyasını kazanan milliler, turnuvanın ilk yılı olan 2018’de ise ABD’ye finalde mağlup olarak gümüş madalyada kalmıştı.
Üç yıl aradan sonra yeniden final oynamaya hak kazanan ay-yıldızlı voleybolcular, kazandıkları son şampiyonlukla birlikte organizasyon tarihindeki madalya sayısını 4’e yükseltti. Türkiye, turnuva tarihinde kazandığı 2 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya ile VNL tarihinin en başarılı ülkelerinden biri oldu.
Daniele Santarelli İle Başarı Serisi Sürüyor
A Milli Kadın Voleybol Takımı, başantrenör Daniele Santarelli yönetiminde yakaladığı çıkışı sürdürmeye devam ediyor. 2023 yılında milli takımın başına geçen İtalyan çalıştırıcı, Türkiye kariyerindeki üçüncü altın madalya sevincini yaşadı.
Göreve geldiği ilk sene olan 2023’te VNL ve Avrupa Şampiyonası zaferleri yaşayan Daniele Santarelli, 2026 yılında elde edilen bu şampiyonlukla VNL kupasını ikinci kez kaldırmış oldu. İtalyan başantrenör ayrıca, 2025 Dünya Şampiyonası’nda kazanılan gümüş madalya ile birlikte ay-yıldızlı takımın başındaki toplam madalya sayısını 4’e çıkardı.
Paris Olimpiyatları’nın Rövanşı Alındı
Milli voleybolcular, bu kritik zaferle birlikte 2024 Paris Olimpiyat Oyunları’nda üçüncülük maçında kaybettikleri Brezilya’dan rövanşı almayı başardı. Paris’teki organizasyonda rakibine bronz madalyayı kaptıran Türkiye, iki sene sonra bir kez daha madalya mücadelesinde karşılaştığı Güney Amerika temsilcisini mağlup ederek podyumun en üst basamağına çıktı.
Brezilya ise VNL’nin 8 yıllık geçmişinde beşinci kez mücadele ettiği final etabından yine ikincilikle ayrıldı. Daha önce 2018, 2019 ve 2021 yıllarında finalde ABD’ye, 2025 yılında ise İtalya’ya boyun eğen Brezilya, 2026 finalinde de Türkiye engelini geçemedi.
Zorlu final mücadelesinde milli takımda pasör çaprazı olarak görev yapan Melissa Vargas, ürettiği sayılarla maçın en skorer oyuncusu unvanını elde etti. Karşılaşmada etkili bir performans gösteren milli smaçör Hande Baladın ise mücadeleyi 19 sayı ile tamamlayarak galibiyete önemli katkı sundu.
Kaynak: Bizimankara






