Başkentte Su Alarmı: ASKİ Son Durumu Açıkladı
Ankara’da sıcaklıkların artması ve yaz mevsiminin etkisini derinden hissettirmesiyle birlikte su kaynaklarında ciddi bir gerileme yaşanıyor. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından açıklanan son veriler, başkenti besleyen barajlardaki doluluk oranlarının kritik seviyelere ulaştığını gözler önüne serdi. Vatandaşların günlük su tüketimi ve tarımsal sulama maliyetleri açısından büyük önem taşıyan bu gelişme, ekonomik dengeleri de doğrudan etkileme potansiyeline sahip.
ASKİ’nin resmi ölçümlerine göre, Ankara’daki barajların toplam doluluk oranı yüzde 49.08 seviyesine geriledi. Ancak asıl endişe verici olan gösterge, kullanılabilir aktif su oranının yüzde 43.15 düzeyinde kalması oldu. Bu durum, başkent sakinlerini önümüzdeki dönemde daha tasarruflu olmaya ve olası su kısıtlamalarına karşı hazırlıklı olmaya zorluyor.
Barajlardaki Son Durum: Hangi Barajda Ne Kadar Su Kaldı?
Başkenti besleyen dev su havzalarında dengesiz bir doluluk tablosu göze çarpıyor. Bazı barajlar tamamen doluyken, kritik öneme sahip büyük barajlardaki düşüş dikkat çekiyor. İşte ASKİ verilerine göre barajlardaki son doluluk oranları:
Akyar Barajı: %83.15, Çamlıdere Barajı: %43.80, Çubuk 2 Barajı: %69.52, Eğrekkaya Barajı: %81.26, Kargalı Barajı: %100, Kavşakkaya Barajı: %70.84, Kesikköprü Barajı: %100, Kurtboğazı Barajı: %35.02, Peçenek Barajı: %30.41, Türkeşrefli Barajı: %10.14.
Veriler incelendiğinde, Kesikköprü ve Kargalı Barajları yüzde 100 doluluk oranıyla tam kapasite çalışırken, Türkeşrefli Barajı yüzde 10.14 doluluk oranıyla neredeyse kuruma noktasına geldi. Ankara’nın en önemli su depolarından biri olan Kurtboğazı Barajı’nın da yüzde 35.02 seviyesine inmesi tehlikenin boyutunu gösteriyor.
Ekonomik Etki: Bu Tablo Faturalara ve Mutfağa Nasıl Yansıyacak?
Su kaynaklarının azalması sadece çevre felaketi değil, aynı zamanda vatandaşın cebine vuracak büyük bir ekonomik darbe anlamına geliyor. Su yetersizliği, yerel yönetimlerin su arıtma ve dağıtım maliyetlerini artırırken, bu durumun ilerleyen süreçte su faturalarına zam olarak yansıma ihtimali esnafı ve dar gelirliyi şimdiden kara kara düşündürüyor.
Öte yandan, çevre illerindeki ve başkent çevresindeki tarım arazilerinin sulama maliyetleri de bu kuraklıktan nasibini alacak. Tarımsal üretimde suyun azalması, rekolte kaybına ve doğrudan pazar tezgahlarındaki meyve-sebze fiyatlarının tırmanmasına neden olacak. Yani barajlardaki her damla su kaybı, mutfaktaki yangını biraz daha körüklüyor.
Kaynak: Bizimankara






