Adalet Bekleyişi Sürüyor: Bilirkişi Raporu Bekleniyor
Ankara’da 2018 yılında meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan yüksek hızlı tren kazasında adalet arayışı sürüyor. Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, kazanın üzerinden geçen uzun süreye rağmen beklenen teknik incelemelerin henüz tamamlanamadığı açıklandı. Dokuz kişinin hayatını kaybettiği, 107 vatandaşın yaralandığı bu trajediye dair yargılama süreci, rapor eksikliği nedeniyle bir kez daha ileri bir tarihe atıldı.
Mahkeme başkanı, önceki duruşmalarda talep edilen ve kazanın meydana gelmesindeki teknik hataları tüm şeffaflığıyla ortaya koyması beklenen bilirkişi raporunun henüz dosyaya ulaşmadığını bildirdi. Davanın tarafları ve mağdur aileler, adaletin tesis edilmesi için bu raporun kritik bir eşik olduğunu vurguluyor. Mahkeme heyeti, raporun eksiksiz bir şekilde hazırlanması için duruşmayı 15 Eylül tarihine erteleme kararı aldı.
Karanlık Sabah: Marşandiz İstasyonu’nda Ne Olmuştu?
13 Aralık 2018 sabahı Ankara Garı’ndan Konya’ya gitmek üzere hareket eden yüksek hızlı tren, yolculuğunun sadece dördüncü dakikasında Marşandiz İstasyonu’nda büyük bir felaketle karşılaştı. Yol kontrolü yapmakla görevli kılavuz trenle kafa kafaya çarpışan trenin iki vagonu raydan çıkarken, çarpışmanın şiddetiyle bölgedeki üst geçit vagonların üzerine yıkıldı. Bu korkunç kazada üç makinist ve altı yolcu yaşamını yitirirken, 107 kişi de yaralanarak hastanelere sevk edildi.
Sorumlular İçin 15 Yıl Hapis İstemi
Olayın ardından başlatılan geniş çaplı soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, kazanın temel nedenlerinden biri olarak tren teşkil memuru Osman Yıldırım’ın trenlerin farklı raylara girmesini sağlayan makası değiştirmeyi unutması gösterilmişti. Ancak yargılama süreci sadece saha personeliyle sınırlı kalmadı. Aralarında trafik kontrolörleri, şube müdürleri ve daire başkanlarının da bulunduğu toplam 10 sanık, “birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Üst Düzey Yönetim ve Soruşturma İzni Tartışması
Davanın en çok tartışılan ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran başlığı ise üst düzey yöneticilere yönelik soruşturma izinleri oldu. Eskişehir Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyeti, hazırladığı ilk raporda dönemin TCDD Genel Müdürü ve yardımcılarını da kusurlu bulmuştu. Buna karşın, Ulaştırma Bakanlığı bu isimler hakkında soruşturma izni vermedi ve Danıştay da bu kararı hukuka uygun bularak yargı yolunu kapattı. 15 Eylül’deki duruşmada gelecek olan yeni bilirkişi raporunun, davanın gidişatını nasıl değiştireceği ve sorumluluk zincirinde yeni bir halka açıp açmayacağı merakla bekleniyor.






