Ankara Girişinde Polis Engeli ve Öfke Dolu Bekleyiş
Türkiye’nin en zorlu çalışma koşullarına sahip olan maden işçileri, bir kez daha hak arayışıyla yollara döküldü. Doruk Madencilik bünyesinde çalışan ve aylardır hak ettikleri ödemeleri alamayan işçiler, seslerini duyurabilmek amacıyla Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti. Ancak başkentin giriş kapısı niteliğindeki Beypazarı ilçesinde işçilerin önü emniyet güçleri tarafından kesildi. Verilen taahhütlerin yerine getirilmemesi üzerine başlayan bu bekleyiş, işçi hakları mücadelesinde tansiyonu zirveye tırmandırdı.
Bakanlıktan Yeni Teklif: Süre Haziran Sonuna Uzadı
Nisan ayının sonunda hükümet temsilcileri, şirket yetkilileri ve işçi sendikası arasında yapılan üçlü görüşmede işçilere kesin ödeme sözü verilmişti. Aradan geçen haftaların ardından vaatlerin havada kalması, işçilerin sabrını taşırdı. Ankara sınırında yaşanan gergin bekleyiş sürerken, Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır sert açıklamalarda bulundu. Çakır, yaklaşık yüz madencinin karşısına bir duvar gibi dikilen bin polisin varlığına dikkat çekerek, gücün işçiye değil sözünü tutmayan patrona karşı kullanılması gerektiğini vurguladı. Emeğin ve alın terinin bu şekilde engellenmesi kamuoyunda büyük tepki topladı.
Büyük Direniş Yıldızlar Holding Önüne Taşınıyor
İçişleri Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen kritik zirvede işçilerin talepleri ve şirketin taahhütleri masaya yatırıldı. Ancak masadan çıkan karar işçileri memnun etmedi. Daha önce 1 Haziran itibarıyla ödemelerin tamamlanacağı yönünde verilen sözler, bakanlık yetkililerinin araya girmesiyle haziran sonuna kadar ödenecek şeklinde revize edilmek istendi. Sendika yönetimi ve işçiler, sürekli ötelenen bu takvimleri ve boş vaatleri kabul etmeyeceklerini net bir dille ifade etti. Bir ay daha bekleyecek güçlerinin kalmadığını belirten maden işçileri, hemen o gün haklarının teslim edilmesini talep ediyor.
Hak arama mücadelesinde geri adım atmayacaklarını ilan eden madenciler, yeni eylem planlarını da açıkladı. Sendika lideri Gökay Çakır, tüm emek dostlarını ve sivil toplum kuruluşlarını dayanışmaya davet ederek perşembe günü saat 12:00’de Yıldızlar Holding binası önünde toplanacaklarını duyurdu. Eskişehir ve Ankara hattında yankılanan bu hak mücadelesi, sadece maden işçilerinin değil, güvencesiz ve zor şartlar altında çalışan tüm emekçilerin ortak sesi haline gelmiş durumda. Ankara Beypazarı’ndaki gergin bekleyiş sürerken, gözler holding önünde gerçekleştirilecek büyük buluşmaya çevrildi.
Kaynak: Bizimankara






