Aksaray’da Eğitimde Kitap Seferberliği
Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi, geleceğin öğretmenleriyle birlikte şehre değer katan dev bir projeye imza attı. Aksaray İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile el ele veren üniversite yönetimi, kentin iki önemli noktası olan Doğantarla Ortaokulu ve Eskil Başaran Ortaokulu’na toplam 7 bin kitaptan oluşan donanımlı kütüphaneler kazandırdı. Bu anlamlı adım, sadece fiziksel bir kütüphane açılışı olmanın ötesinde, köy okullarındaki çocukların dünyasını değiştirecek bir kültür köprüsü olarak nitelendiriliyor.
Geleceğin Öğretmenlerinden Toplumsal Katkı
Projenin mutfağında, ASÜ Eğitim Fakültesi bünyesindeki Topluma Hizmet Uygulaması Dersi yer alıyor. Fen Bilgisi ve Matematik Öğretmenliği 2. sınıf öğrencileri, teorik bilgilerini toplumsal faydaya dönüştürmek için aylar süren bir hazırlık sürecinden geçti. Şubat 2026’da start alan kütüphane projesi, üniversite gençliğinin sosyal sorumluluk bilincini ve mesleki aidiyet duygusunu nasıl zirveye taşıdığını gözler önüne serdi. Koordinatörlüğünü Fen Bilgisi Öğretmenliği öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz’ın üstlendiği projede, her bir kitap titizlikle seçildi ve okullardaki raflarda yerini aldı.
“Kitap Okumayan Çocuk Kalmasın” Vizyonu
Kitap teslimatı sırasında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, özellikle imkanları kısıtlı olan ve kitaba erişimde dezavantaj yaşayan köy okullarını hedef seçtiklerini vurguladı. Yılmaz, “Amacımız, öğrencilerin nerede olursa olsun kitaba erişimini kolaylaştırmak ve okuma kültürünü bir hayat tarzı haline getirmelerini sağlamak” diyerek projenin temel felsefesini özetledi. MEB’in yeni Maarif Modeli ile tam uyumlu şekilde yürütülen bu çalışmada, öğrencilerin okuma ve eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi önceliklendirildi. Türkçe öğretmenleriyle yapılan sıkı iş birliği sayesinde, bu kütüphaneler yaşayan birer eğitim merkezi haline dönüştürüldü.
Köy Okullarında Şenlik Havası
Kütüphane kurulumlarının tamamlanmasının ardından açılışlar adeta birer bayram havasında geçti. Öğretmen adayları, minik kardeşleriyle bir araya gelerek çeşitli eğitsel etkinlikler düzenledi ve okul bahçelerini şenlik alanına çevirdi. En çok kitap okuyan öğrencilere verilen özel ödüller ise çocukların motivasyonunu ikiye katladı. Başaran Ortaokulu Müdürü Hamza Ağır ve Doğantarla Ortaokulu Müdürü Mehmet Güzel, üniversitenin bu desteğinin kırsaldaki eğitim kalitesini yukarı çekeceğini belirterek Aksaray Üniversitesi’ne şükranlarını sundu. ASÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Yıldırım ise bu tür projelerin fakültenin dış dünyaya açılan kapısı olduğunu belirterek, üniversite-şehir bütünleşmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini ifade etti.






