MENÜ
02 Haziran 2026 Salı
DOLAR 45,9327 ▲ %0,06
EURO 53,5132 ▲ %0,09
ALTIN 6.618,02 ▼ %0,02

Aksaray’da Kıyma Skandalı: Denetimler Havada Kaldı!

Esnaf ve Kasaplar Denetimsizliğe Tepkili

Aksaray’da 9 günlük Kurban Bayramı tatili süresince uygulanması planlanan hijyen kuralları ve denetim mekanizmaları bu yıl da beklenen sonucu vermedi. Bayramdan haftalar önce yapılan resmi açıklamalarla, sokak ortasında ve sağlıksız koşullarda kıyma çekimi yapılmasının yasaklandığı, kural ihlali yapanlara ağır para cezaları kesileceği duyurulmuştu. Ancak bayramın başlamasıyla birlikte kentin dört bir yanından gelen görüntüler, alınan bu kararların sadece kağıt üzerinde kaldığını bir kez daha kanıtladı. Şehrin kalabalık caddelerinden ara sokaklarına kadar pek çok noktada kontrolsüzce kurulan kıyma makineleri, herhangi bir denetime takılmadan gün boyu çalıştı.

Yaşanan bu kontrolsüzlük, özellikle yıl boyu ağır vergiler ödeyen ve sıkı hijyen denetimlerine tabi tutulan profesyonel kasapların büyük tepkisini çekti. İşletme sahipleri, kendi dükkanlarındaki en ufak bir eksikliğin bile büyüteçle incelendiğini, buna karşın sokak ortasında toz, toprak ve güneşin altında yapılan kasaplık faaliyetlerine müdahale edilmediğini savunuyor. Aksaraylı esnaflar, “Bizim tüm yıl boyunca sunduğumuz emeği, bayramda ortaya çıkan bu kayıt dışı makineler birkaç günde sömürüyor. Cezaların uygulanmayacağını bilen kişiler, makinelerini kapı önüne koyup halkın sağlığıyla oynuyorlar” diyerek yetkililere seslendi.

Vatandaşlar ise kıyma çekimi yapılacak yerlerin artmasını bir kolaylık olarak görse de, bu durumun yarattığı hijyen riskleri göz ardı ediliyor. Özellikle sıcak hava koşullarında, açık alanda gerçekleştirilen et işleme süreçleri ciddi bakteri üretimlerine ve zehirlenmelere yol açabilecek potansiyele sahip. Bayramın ilk iki günü boyunca yoğun şekilde devam eden bu faaliyetlerin, profesyonel kasapların iş hacmini ciddi oranda etkilediği görülüyor. Şehirdeki denetim mekanizmalarının sadece uyarı yapmakla yetinmesi, Aksaray halkı ve esnafı arasında her yıl yaşanan kronik bir sorun haline geldi.

Aksaray genelinde denetimlerin kağıt üzerinde kalması sadece esnafı değil, toplumun genel sağlık bilincini de olumsuz etkiliyor. Her bayram tekrarlanan bu görüntülerin, şehrin modernleşme hedefleriyle bağdaşmadığını belirten uzmanlar, özellikle hayvansal atıkların ve kanların sokak ortasında kalmasının ciddi bir çevre kirliliğine zemin hazırladığını vurguluyor. Belediye ekiplerinin sadece uyarı yayınlamak yerine, fiili olarak sahada olup ekipmanlara el koyması gerektiğini savunan vatandaşlar, gelecek bayramlarda daha disiplinli bir yönetim beklediklerini ifade ediyor. Bu durum, Aksaray’ın yerel yönetim karnesinde de her yıl eksilen bir not olarak kaydedilmeye devam ediyor.

Kaynak: Aksaray68 haber

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir