Aksaray genelinde bu yıl kaydedilen yüksek yağış miktarı, kuraklıkla mücadele eden üreticilerin yüzünü güldürse de tarım arazilerinde beklenmedik bir krizin kapısını araladı. Hububat ve nohut ekili tarlalarda hasat döneminin gecikmesi, bölgede hastalık ve zararlı haşere riskini zirveye taşıdı. Yeşil örtünün altında gizlenen bu tehlikeye karşı Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bayram tatilinin hemen ardından tam kadro sahaya indi.
Beklenen Yağışlar Bu Kez Endişe Yarattı
Türkiye’nin en az yağış alan bölgelerinin başında gelen Aksaray’da, bu yılki bol yağışlar başta büyük bir sevinçle karşılanmıştı. Ancak mevsim normallerinin dışındaki bu durum, hasat takvimini tamamen altüst etti. Ekinlerin olgunlaşma sürecinin uzaması ve tarlaların bir türlü kurumaması, nem oranını artırarak mantari hastalıkların yayılması için elverişli bir zemin hazırladı.
İl genelindeki tarım arazilerinin halen yeşil kalması, çiftçiler arasında salgın hastalık söylentilerini beraberinde getirdi. Özellikle pas hastalığı ve kök çürüklüğü gibi verimi doğrudan etkileyen unsurların tarlalarda görülmeye başlandığı yönündeki duyumlar, üreticileri ciddi bir tedirginliğe sürükledi. Hasadın gecikmesiyle birlikte baş gösteren bu belirsizlik, rekolte beklentilerini de gölgelemeye başladı.
Tarım Müdürlüğü Ekipleri Teyakkuzda
Yaşanan bu kritik gelişmelerin ardından Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bünyesinde bulunan tüm arazileri mercek altına aldı. Bayram tatilinin sona ermesiyle birlikte harekete geçen uzman ziraat mühendisleri, il genelindeki riskli bölgeleri tek tek tespit etmek için tarlalara indi.
Ekipler, belirlenen güzergahlardaki ekinlerden numuneler alarak laboratuvar ortamında incelenmek üzere topluyor. Yapılan tarama çalışmalarında sadece hastalıklar değil, aynı zamanda sıcaklıkların artmasıyla birlikte çoğalma eğilimi gösteren zararlı haşerelere karşı da önlemler belirleniyor. Sahada aktif olarak çalışan uzmanlar, çiftçilere hangi ilaçlama yöntemlerini kullanmaları gerektiği konusunda yüz yüze eğitimler veriyor.
Üreticiler Tedirgin: Hasat Neden Gecikti?
Tarlalarda yürütülen hummalı çalışmaları yakından takip eden Aksaraylı üreticiler, durumun ciddiyetinin farkında. Yağışların bereketiyle sevinen çiftçiler, şimdi ise ürünlerini kaybetme korkusuyla karşı karşıya kalmış durumda. Üreticiler, üretimin sadece ekim ve sulamadan ibaret olmadığını, asıl mücadelenin hasat dönemine kadar sürdüğünü vurguluyor.
Bölgedeki çiftçiler, tarım ekiplerinin zamanında müdahalesinin kendileri için can suyu olduğunu belirtiyor. Havaların bir an önce normale dönmesini ve hasat makinelerinin tarlalara girmesini bekleyen üreticiler, uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda önlemlerini artırıyor. Aksaray tarımının geleceğini belirleyecek olan bu hassas süreçte, tarlalardaki nöbet kararlılıkla devam ediyor.
Kaynak: Aksaray68 haber






