MENÜ
15 Haziran 2026 Pazartesi
DOLAR 46,2842 ▲ %0,02
EURO 53,7799 ▲ %0,39
ALTIN 6.454,98 ▲ %2,83

Büyük Taarruz Hattında Dev Buluşma: Herkes Oraya Koştu

Şuhut’tan Kocatepe’ye Uzanan Tarihi Rota

Afyonkarahisar, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik dönemeçlerinden birine ev sahipliği yapmış topraklar olarak tarihi mirasını korumaya devam ediyor. Kentteki farklı kitap topluluklarının üyeleri, bağımsızlık mücadelesinin en önemli safhası olan Büyük Taarruz’un izlerini sürmek amacıyla kapsamlı bir inceleme gezisi düzenledi. Yaklaşık 60 tarih meraklısının katıldığı bu organizasyon, geçmişin askeri stratejilerini ve cephe gerisindeki lojistik dehasını yeniden gündeme taşıdı.

Etkinlik, Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş’ın rehberliğinde gerçekleştirildi. Hüseyin Bay’ın öncülüğünde bir araya gelen grup, ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk ve kurmay heyetinin taarruz planlarını son haline getirdiği Şuhut Atatürk Evi’ni ziyaret etti. Katılımcılara burada yapılan gizli hazırlıklar, askeri sevkiyatlar ve stratejik adımlar detaylıca aktarıldı. Ardından kafile, ordunun taarruz öncesinde gece karanlığında katettiği Çakırözü Köyü yolunu takip ederek Kocatepe zirvesine ulaştı.

Askeri Dehanın Sergilendiği Kocatepe Zirvesi

Deniz seviyesinden 1874 metre yükseklikte yer alan Kocatepe, savaşın sevk ve idaresinde neden bu noktanın seçildiğini gözler önüne seriyor. Prof. Dr. Ahmet Altıntaş, burada gerçekleştirdiği sunumda askeri coğrafyanın önemine dikkat çekti. Türk ordusunun komuta kademesinin cephe hattında askerle omuz omuza savaşı yönettiğini vurgulayan Altıntaş, işgal güçlerinin yönetim merkezinin ise sıcak çatışma alanından yüzlerce kilometre uzakta, İzmir’de konumlandığını belirtti. Bu durumun sevk ve idare kabiliyetinde yarattığı fark, askeri tarihçiler tarafından zaferin en önemli etkenlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Şehitliklerden Zafertepe’ye Milli Mücadele Ruhu

Ziyaretçiler, Kocatepe’deki incelemelerin ardından Kocatepe Beldesi sınırları içinde yer alan ve bağımsızlık mücadelesinde can veren kahramanların anısını yaşatan Ağah Efendi Şehitliği’ne geçti. Bölgedeki sivil direniş hareketlerinin ve düzenli ordunun koordinasyonunun tarihsel gelişimi yerinde incelendi. Gezinin son durağı olan Dumlupınar ve Zafertepe’de ise Türk askeri tarihinin en büyük imha muharebelerinden birinin taktik analizleri yapıldı. Katılımcılar, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihi emrini verdiği bu topraklarda bulunmanın askeri ve toplumsal bilinci tazelemek açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kaynak: Afyonturkeli Gazetesi

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir